Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

A csontok

Csontritkulás (oszteoporózis)

35-40 éves korban megindul a csont korral összefüggő leépülése, amit senki nem tud megakadályozni. A hetvenéves ember csonttömegének egyharmadát már elvesztette. Ennek egészen addig nincs jelentősége, ameddig a csontok képesek megtartani a test súlyát a terheléssel együtt.

Betegnek akkor tekinthető a csontritkulásos ember, amikor csonttörés következtében panaszok lépnek fel. Kínzó keresztcsonttáji fájdalom, deformálódott alkat – az ún. „özvegypúp” asszonyoknál – hosszú időn át nem volt figyelemre méltó probléma. Ez megváltozott akkor, amikor a statisztikai felmérések során kiderült, hogy az Egyesült Államokban legalább hatmilliárd dollár költséget jelent évente a csontritkulás következtében létrejött combnyaktörések kezelése. Egyéb számadatok még nem állnak rendelkezésre. A csontritkulás népegészségügyi jelentőségének felismerése, és a kiterjedt kutatási erőfeszítéseknek köszönhetően ma már sok asszony számára adott az esély, hogy életüket panaszmentesen élhessék le.

Panaszok

Kezdetben enyhe fájdalom, később esetleg az elviselhetetlenségig fokozódik, olykor teljesen meg is szűnhet. Feltűnik a betegeknek, hogy láthatóan alacsonyabbak lettek, másoknak jelentéktelen traumára valamelyik csontjuk eltörik.

A csontritkulás okai

A korábban felsorolt tényezők mindegyike, melyek a csontleépítést elősegítik vagy a csontfelépítést gátolják, kedveznek a csontritkulás kialakulásának. Ezek közé tartozik:

 • a nemi hormonok mennyiségének csökkenése,
 • elégtelen kalciumfelvétel, gyomorműtétek után, (-> gyomor- és nyombélfekély, vastagbélgyulladás, colitis ulcerosa és Crohn-betegség),
 • elégtelen veseműködés,
 • a mellékpajzsmirigy megbetegedései,
 • tartós kortizonkezelés (pl. rheumagyógyszerek, tüdőasthma, különböző allergiák).

Megbetegedési kockázat

Nők

A csontritkulás egyebek mellett azért érinti aránytalanul gyakrabban a nőket, mint a férfiakat mivel a változás korában a védő hatású ösztrogénjeiket teljesen elveszítik. Mégsem válik minden asszony a változás kora után osteoporosisos beteggé. Csak 25 százalékuknál fokozott a kockázat, hogy miért, ez még nem tisztázott. Csak ezek a „rizikós” nők veszítik el a változás kora alatt rövid időn belül csonttömegük jelentősebb részét és szenvednek következményeitől. Más asszonyoknál 20-30 év is eltelik, amíg a szövődmények esetleg kialakulnak.

Jelenleg nem rendelkezünk olyan megbízható módszerrel, amely a rizikóeseteket képes lenne elkülöníteni. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy azoknál az asszonyoknál nagyobb a megbetegedés kockázata:

 • akiknél a 40. életév előtt a petefészkeket eltávolították,
 • akiknél a változás korának tünetei a 40. életév előtt jelentkeznek,
 • akik nem végeznek elég testmozgást,
 • akik a sporttevékenységet oly mértékben fokozzák, hogy a menstruáció elmarad,
 • akik kalciumszegényen táplálkoznak,
 • akik sokat dohányoznak,
 • akik gyakran, nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztanak,
 • akik nem szültek,
 • akiknek osteoporoticus rokonaik vannak,
 • akik nagyon soványak; a változás kora után a zsírszövetben lévő nemi hormonokból ösztrogén képződik; kevés zsírszövet kevés ösztrogént jelent;
 • akik egy időben alultápláltak voltak.

Férfiak

Akkor veszélyeztetettek a csontritkulás szempontjából, ha nemi hormonjaik hatását pl. gyógyszeresen, prostatarák kezelése során felfüggesztették.

Lehetséges következmények és szövődmények

Csigolyatörés: évente 500 nő közül egynél következik be. A gerincvelő csaknem mindig sérülésmentes: nem kell tehát félni harántlaesiótól. A törés következtében fellépő fájdalom, amelyet hibásan gyakran „Hexenschussnak” gondolnak, néhány hét után elmúlik. Többszörös törés következtében összecsúszott csigolyatestek a hátgerinc területén púp kialakulását eredményezik. A törzs előre dől, a test súlypontja is előrébb kerül; az elesés veszélye fokozott. Gyakori a fájdalmas izomfeszülés, mivel az izmok megkísérlik a gyengülő gerincre háruló tartófunkciót átvenni.

Combnyaktörés: az amerikai nőkről tudjuk, hogy 15%-uk elszenved élete folyamán ilyen törést. Kockázatuk, hogy ezzel kapcsolatos szövődményekben meghalnak, ötször nagyobb, mint a hasonló korú asszonyoké.

A csonttörés bármely formája idős korban gyakran mozgásképtelenséget okoz. Ezek az emberek gyakran önállóságukat is elvesztik.

Hogyan előzhető meg a csontritkulás?

Néhány általános szempont figyelembevételével bárki megelőzheti a korral összefüggő csont-elmésztelenedés okozta panaszokat:

 • Mozogjunk rendszeresen, pl. naponta torna, hetente kétszer úszás, naponta fél óra gyorsjárás.
 • Fogyasszunk naponta 800-1000 mg kalciumot; teljes értékű táplálkozással ez viszonylag könnyen biztosítható.
 • Kalciumtabletta naponkénti bevételére csak ritkán kényszerülünk.
 • Kerüljük a mászógyakorlatokat, pl. ablakok tisztításánál, villanykörték cseréjénél. Csúszásbiztos lépcső és cipőtalp csökkenti az elesés veszélyét.

Gyógyszeres megelőzés

A nemi hormonokról bizonyított csak, hogy a törések gyakoriságát csökkenteni képesek. Azok az asszonyok, akiknél méheltávolítás történt, ösztrogéntartalmú gyógyszereket kapnak. Mások olyan kombinált készítményeket, amelyek ösztrogénből és gesztagénből állnak. A gesztagének csökkentik annak veszélyét, hogy az ösztrogén hatása következtében méhnyálkahártya-rák alakuljon ki. Ösztrogéntartalmú tapaszokkal még nincsenek hosszú távú tapasztalataink arra nézve, hogy vajon alkalmasak-e az osteoporosis megelőzésére. 8-10 év után a hormonkezelés befejezhető, a betegek csonttömege ekkor már valószínűleg elég erős ahhoz, hogy a hátralévő években károsodás nélkül viseljék a terhelést. Az egész életen át történő ösztrogénkezelés kockázata még nem ismert annyira, hogy ajánlható lenne.

Le kell mondani a hormonkezelésről mellékhatások esetén!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Nők

Ha 40 éves kor körül állandó hátfájdalmaink vannak. Fiatalabb nőknek meg kell fontolniuk, hogy esetükben valójában osteoporosis-rizikó áll-e fenn? Ha igen, a változás kora idején orvosukkal a hormonális megelőzést beszéljék meg.

Férfiak

Csökkenő szexuális érdeklődés, impotencia jelezheti azt, hogy nem képződik elegendő nemi hormon. Ha ezenkívül állandó hátfájdalmak is fennállnak, ezt meg kell beszélni orvossal.

A csontritkulás diagnózisát az orvos általában akkor állítja fel először, ha röntgenfelvételen csonttörést észlel. Az általános vizsgálat és kikérdezés során kell fényt deríteni arra, hogy rizikóbetegről van-e szó? Ha ez egyértelműen kizárható és az egyszerűen mérhető funkciók (széklet, vizelet) nem tisztázzák az osteoporosist, csak akkor indokoltak a költséges laboratóriumi vizsgálatok.

Öngyógyítás

 • Csak rendszeres testmozgással (mozgás, sport) tartható meg épen a csontállomány. Ez azokra is vonatkozik, akik az osteoporosis megelőzésére gyógyszereket szednek.
 • Kalciumban gazdag táplálkozás.
 • Töröljük étrendünkből, amennyire csak lehet, az előre elkészített ételeket. Foszfáttartalmuk ugyanis csökkenti a vér kalciumtartalmát.
 • Védjük a gerincet, ne emeljük azt, amit húzni is lehet.
 • A terhet egyenlően osszuk el mindkét karra.
 • Guggoljunk le, ha valamit fel kell emelni, ahelyett, hogy nyújtott lábbal lehajolva emelnénk fel.
 • A munkapadot, asztalt olyan magasságba helyezzük el, hogy egyenes háttal tudjunk dolgozni.
 • Normális magasságú széket használjunk, amelynek karfája van, szemben az alacsony fotellal.
 • Kemény fekhelyen, tömött, de hajlékony matracon feküdjünk.