Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Gyermekbetegségek

A gyermek nem miniatűr felnőtt. Arra sem szorul, hogy "emberré váljék". Szervezete sok tekintetben másképp viselkedik, mint a fiatal vagy érett felnőtté. Minden jó és rossz élmény vagy esemény örök nyomot hagy testében vagy lelkében.

Fejlődésben a betegségek is fontos szerepet játszanak. Védekezőrendszere most gyakorolja be azt, hogyan kell az idegent a sajáttól megkülönböztetni. Meredeken felfelé ívelő fejlődésében a betegség gyakran csak rövid pihenő.

A beteg gyermekkel való helyes bánásmód kialakítása a szülő kényes feladata: meg kell találnia az arany középutat a rosszat okozó kényeztetés és a még károsabb alhanyagolás között.

A gyermek életében mindenféle tténykedésnek megvan a maga ideje, minden új jelenség bizonyos menetrend szerint áll elő.

A fejlődést akkor tekintjük normálisnak, ha adott időre a gyermek azt a fejlődési és értelmi fokot éri el, amelyet kortársainak többsége mtat fel. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy kisebb-nagyobb eltérések önmagukban kórosak volnának. A testi fejlődés ütemét az orvos a tancsadás és a rendszeres vizsgálat keretében ítéli meg. Nehezebb megítélni a lelki fejlődés ütemét. Bizonyos magatartásformák jellegzetes kapcsolatot mutatnak valamelyik fejlődési szakasszal, az ettől tartósan eltérő magatartást szakemberrel kell megbeszélni.