Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Nőgyógyászati betegségek

Egy nő egészsége, termékenysége és szexuális vágya nemcsak nemi szerveinek szövődménymentes működésétől függ. A női test jellegét mindenekelőtt lelki jóléte adja meg. Számos változást és zavart a hormonok váltakozó játéka befolyásol, melyek viszont a maguk részéről a pszichikai igénybevételre reagálnak. Ez legnyilvánvalóbban a menstruációs zavaroknál és a változás korában mutatkozik meg. A nemi szerveknek kizárólag szervi vonatkozású vizsgálata sosem elegendő.

A női szerep megértésének és önértékelésnek meghatározó szerepe van a betegségek keletkezésében, de azok leküzdésében is. Aszerint, hogy mit lát, az orvos a női nemi szerveket külsőkre és belsőkre osztja: a külső nemi szervek közé tartozik az emlő, a szeméremdomb, a szeméremajkak, a csikló, a hüvelybemenet; a belső nemi szervek: a hüvely, a méhnyak, a méh, a petevezeték és a petefészkek. A két terület összefügg, a hormonok is mindkettőre azonosan hatnak; mégis az összjáték során az egyes szervek helyzete, nagysága, érzékenysége és működési módja megváltozik. Legszembetűnőbb ez a terhességben, menstruáció alatt és előtt, vagy szexuális izgalom során.

Nógyógyászati vizsgálat

A gondozás legfontosabb részét - a pontos önmegfigyelést - az ellenőrző vizsgálatok nem tudják helyettesíteni. Mennél jobban ismeri valaki saját ritmusát és ezzel a hormonok változását előidéző játékát, mennél jártasabb ciklusa lefolyásásnak ingadozása, emlőjének változása és vulvájának külleme megítélésében, annál jobban tudja orvosát informálni.

  • Figyelje meg a várószoba atmoszféráját: steril tartózkodóhelyiségek, hosszú várakozási idők., a betegek gyors elintézése és lázasan tevékenykedő személyzet annak ismertetőjele, hogy kevés idő áll majd az Ön számára rendelkezésre Keressen fel másvalakit!
  • Minden nőgyógyászati vizsgálatot kiadós beszélgetéssel kell kezdeni. A fogamzásgátlás kérdései, a párkapcsolat szexuális problémái vagy konfliktusai a nőgyógyászati kezelés során felmerülő panaszok okai lehetnek. Időt kell szánni megbeszélésükre!
  • Az első vérzésre, az utolsó vérzésre, a menstruáció ritmusára, szülésekre, gyógyszerszedésre és általános betegségekre vonaatkozó kérdéseket az orvos tegye fel és ne az asszisztensnője.
  • A legtöbb nő intim szféráját mélyen sérti, ha a beszélgetés előtt kell levetkőznie. Ruha nélkül és fedetlenül állni egy felölözött személy előtt nem teremti meg a bizalom atmoszféráját.
  • A hüvely környékének vizsgálatához hozzá tartozik egy tükörrel és tapintással végzett vizsgálat. A tükörrel végzett vizsgálat során az orvos ellenőrizheti pl. a hüvelyfalakat, a folyást és a méhszájat. Ennek során kenetet vesz a méhszájról és méhnyakból. Ez a rákszűrés, amellyel pl. vírusfertőzést is fel lehet ismerni, tehát fogamzásgátló tablettát szedő, minden 35 évnél idősebb nőnél évente el kell végezni.
  • A tükörvizsgálat során az orvos kolposzkópot is alkalmazhat, amivel a méhszájat közvetlenül megvizsgálja (kolposzkópia). A lupenagyítás megmutatja a nyálkahártya feltűnő helyeit: kis szövetmintákat az orvos célzottan tud venni.
  • A tapintással az orvos a méh és a petefészkek helyzetét és a nagyságát ellenőrzi.
  • Az emlő rendszeres vizsgálatát csaknem mindig "elfelejtik". A lelkiismeretes nőgyógyászt arról ismeri fel, hogy áttapintja emlőjét, keményedéseket vagy csomókat keresve.