Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Agy és idegrendszer

Agydaganatok

Agydaganat tünetei

Az agydaganatok elhelyezkedésüktől függően változatos tüneteket okoznak. Gyakoriak a fejfájások, amelyek fekvés közben fokozódnak. Társulhat hozzá hányás, amely hirtelenül, előzetes hányinger nélkül jelentkezik. Ezenkívül kifejlődhetnek bénulásos jelek, érzészavarok, egyensúlyzavarok, látászavarok vagy epilepsziás rohamok.

Agydaganat okai

Úgy, ahogy a test más sejtjei is, az agy bizonyos sejtjei is gátlás nélküli szaporodásnak, burjánzásnak indulhatnak. Különösen felnőtteknél gyakran jutnak daganatsejtek áttételezés (metastasis) folytán az agyszövetbe, főleg mell- és tüdőrákok esetében.

Megbetegedési kockázat

Agydaganat kialakulásának kockázata aránylag csekély.

Lehetséges következmények és szövődmények

Miután a csontos koponyán belül a szövetek nem tudnak korlátlanul terjeszkedni, a fokozatosan növekvő daganat egy idő után agynyomáshoz vezet. Ezért fordulhat elő, hogy jóindulatú daganatok is halálhoz vezetnek, amennyiben idejekorán nem történik beavatkozás. Ritkán előfordul, hogy az agyi tumorsejtek agyvíz útján a gerincvelőbe áttételeződnek.

Megelőzés

Nincs rá mód.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Akkor, ha gyakori fejfájások jelentkeznek és ezek fekvő helyzetben fokozódnak, és hirtelen jelentkező hányással kapcsolatosak. Beható orvosi vizsgálatok, computeres agyi rétegvizsgálatok (CT, MR) segítségével meg tudják állapítani, hogy agydaganatról van-e szó. Esetenként agyi érfestésre is szükség van.

Öngyógyítás

Nincs rá mód.

Kezelés

Műtéttel sok esetben az egész daganat vagy nagy része eltávolítható. Egyes esetekben ezenkívül besugárzásra is szükség van. Egyes daganatoknál előfordul, hogy a tünetek csak átmenetileg javulnak. A fentiek mellett szükség lehet agynyomás-ellenes kezelésre vagy a görcsrohamok gyógyszeres befolyásolására.