Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Agy és idegrendszer

Agyhártyagyulladás (meningitis)

Agyhártyagyulladás tünetei, panaszok

Fejfájás, fényérzékenység, tarkómerevség és néha hányás órák alatt kialakulhatnak. Súlyos esetekben tudatzavar, eszméletlenség jelentkezhet. Gyermekeknél ezek a jelek ritkán fejlődnek ki; gyakran hasi fájdalmak állnak előtérben, időnként görcsrohamokkal.

Különösen csecsemőknél áll fenn a vesszélye az agyhártyagyulladás fel nem ismerésének. mert néha csak nyelési nehézség és aluszékonyság jelzi a bajt.

Agyhártyagyulladás okai

Agyhártyagyulladásnál az agyhártyákat bakIériumok vagy vírusok fertőzik, amelyek vagy más szervekből a vér útján származnak, vagy közvetlenül a gyulladásos fülből, orrmelléküregekből jutnak az agyhártyákra. Nyílt koponyatörésnél a károkozók a törés helyén hatolnak be a koponyába.

Megbetegedési kockázat

Gyermekeknek különösen nagy az esélyük az agyhártyagyulladásra.

Lehetséges következmények és szövődmények

Súlyos esetben az agyhártyagyulladás szellemi károsodáshoz vezethet, de akár halálos kimenetelű is lehet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Azonnal orvoshoz kell fordulni vagy kórházba kell juttatni a beteget. A gyulladásos elváltozások és a kórokozók vizsgálatára az orvos gerinccsapolással agyvizet vesz.

Öngyógyítás

Nem lehetséges.

Agyhártyagyulladás kezelése

Agyhártyagyulladást csaknem mindig kórházban kell megfigyelni és kezelni. Amennyiben az agyvízvizsgálat a betegség bakteriális eredetét igazolta, akkor antibiotikumot (baktériumölő gyógyszert) kell adni. Vírusos eredetű agyhártyagyulladásnál nem lehet mást tenni, mint a beteget gondosan ápolni és remélni, hogy a szervezet felülkerekedik a betegségen.