Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Agy és idegrendszer

Agyrázkódás (commotio cerebri)

Panaszok

A baleset pillanatában eszméletvesztés következik be, amely tarthat másodpercekig vagy néhány percig. Ezután többnyire egy olyan időszak következik, amikor a tudat még kissé homályos, elborult lehet. Ezt a szakaszt gyakran kíséri hányás (vagy hányinger), fejfájás vagy szédülés.

Közvetlenül a balesetet megelőző időszakra vonatkozóan emlékezetkiesés jelentkezhet, amely néha csak másodpercek töredékére terjed ki (?). Amennyiben az eszméletlenség negyed óránál, és az utána következő homályos tudatállapot egy óránál tovább tart, fennáll az alapos gyanú, hogy a károsodás több mint egyszerű agyrázkódás.

Okok

Koponyát ért erőbehatás. Agyrázkódás legtöbbször azáltal keletkezik, hogy pl. a koponya gyors mozgása zuhanás közben vagy gépjárművel való közlekedés közben hirtelen lefékeződik. Az agyrázkódás valójában annak a jele, hogy az idegsejtek működése átmenetileg zavart szenvedett, azonban nem keletkezett maradandó szövetkárosodás.

Lehetséges következmények és szövődmények

Fejfájás, szédülésérzet, összpontosítási zavarok, hónapokkal a baleset után is panaszokat okozhatnak. Ritkán – többnyire idősebbeknél – vérzés alakulhat ki az agy és a keményagyhártya közt. Ilyenkor a fejfájás fokozódik, és bénulások is jelentkezhetnek.

Megelőzés

A bukósisaknak pl. az a feladata, hogy baleset esetén a lefékeződési időt meghosszabbítsa. Minden, ami zuhanás esetén koponya gyors lefékeződését elnyújtja, az agyrázkódás megelőzését jelenti.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Azonnal kórházba mindenkivel, aki fejsérülést követően eszméletét vesztette és hányt. A panaszok mértékétől függően koponya-röntgenfelvételt vagy számítógépes röntgenvizsgálatot (CT) kell végezni.

Öngyógyítás

Amennyiben bizonyos, hogy az agyrázkódáson kívül más károsodás nem áll fenn, elegendő 12 órától 2 napig terjedő ágynyugalom.

Kezelés

Hosszabb eszméletvesztés vagy tudatzavar, avagy ismétlődő hányás esetén töltsön a beteg megfigyelés céljából néhány napot kórházban.