Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Agy és idegrendszer

Agyvelőgyulladás

Az agyvelőgyulladás tünetei, panaszok

A betegség súlyosságától függően láz, fejfájás, levertség, bénulások, látászavarok, valamint kettőslátás, görcsök és eszméletlenség lehetnek a tünetek.

Agyvelőgyulladás lehetséges okai

Az agyvelőgyulladás legtöbbször nátha, kanyaró, rubeola- vagy mumps-vírus okozta fertőzések következménye. A kullancsok által átvitt vírus is hasonló gyulladásokat válthat ki.

Megbetegedési kockázat

Vírusfertőzéseket követően csecsemőknél és idősebb embereknél gyakrabban következik be agyvelőgyulladás.

Lehetséges következmények és szövődmények

Nátha keretében lezajló enyhe agyvelőgyulladásról legtöbbször nem is veszünk tudomást, és a nátha lezajlásával többnyire meg is szűnik. Súlyos megbetegedést okozhat a herpes simplex vírus, ilyenkor hetekig tartó kórházi kezelésre van szükség. Ezekben az esetekben hosszabb ideig tartó bénulások és beszédzavarok is előfordulnak. Egyes esetekben az agyvelőgyulladás talaján későbbi időpontban Parkinson-betegség fejlődhet ki.

Hogyan előzhető meg az agyvelőgyulladás?

A vírusfertőzésektől különösen veszélyeztetett embereket védőoltásokkal meg lehet óvni agyvelőgyulladás kifejlődésétől.

Mikor forduljunk ovoshoz?

Akkor, ha agyvelőgyulladásra van gyanú. A fertőzés jellegének és a kórokozó tisztázásának céljából vér- és agyvízvizsgálatra van szükség. Esetenként EEG-vizsgálat végzendő.

Öngyógyítás

Enyhe lefolyású agyvelőgyulladásoknál nincs szükség öngyógyításra (például egy nátha keretében); a súlyos formáknál pedig erre nincs is lehetőség.

Kezelés

Súlyos agyvelőgyulladásokat mindig kórházban kell megfigyelni, csak így lehetséges a kialakuló szövődmények — görcsök, eszméletlenség — idejében való felismerése és kezelése. Herpes simplex vírusfertőzés gyanúja esetén vírusgátló gyógyszerek adása tanácsos.