Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Agy és idegrendszer

Agyvérzés (apoplexia)

Tünetek és panaszok

Az agyvérzés tulajdonképpen „vérzéses gutaütésnek felel meg. Ilyenkor amellett, hogy az agy vérellátása is károsodik, az agyállományon belül vérömleny képződik. A tünetek megfelelnek a szélütés tüneteinek jellegük és súlyosságuk attól függ milyen kiterjedésű a vérzés, és milyen területet érintett.

Koponyasérülést követő rosszabbodó tudatállapot és 15 percnél tovább tartó eszméletlenség mindig felveti a koponyaűri vérzés gyanúját.

Előrehaladott állapotban a pupillák teljesen kitágulnak és fénymerevvé válnak.

Okok

Az agyvérzésnél valamelyik érszakaszból vér jut az agy szövetei közé. Az agyszövetbe kilépő vér mennyiségétől függően az agy bizonyos területeinek összenyomatása következik be. Az érfairepedésnek egyik oka a magas vérnyomás és az érelmeszesedés érfali bántalom lehet, de agyi értágulat (aneurizma) repedése is agyvérzéshez vezethet.

Megbetegedési kockázat

A szélütések hátterében 10 százalékban heveny agyvérzés húzódik meg. Az úgynevezett „vérzéses gutaütés" fiatalok között gyakoribb, mint időseknél.

Lehetséges következmények és szövődmények

A kezeletlen agyvérzés és agyvizenyő többnyire halálhoz vezet. Megfelelő kezelés esetén is károsodások maradhatnak vissza. Ezeknek a jellege, foka függ a vérzés és a vizenyő kiterjedésétől.

Megelőzés

Nincs rá mód.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Azonnali kórházi felvétel szükséges, ha egy balesetes állapota — rövid eszméletvesztés után —, rohamosan rosszabbodik. Ilyenkor computertomográfiás vizsgálat tisztázza a folyamat elhelyezkedését és kiterjedését. Ezzel a vizsgálattal vérzések és vizenyők elkülöníthetők.

Öngyógyítás

Életveszélyes.

Kezelés

A koponyaűri vérgyülemet amilyen gyorsan csak lehet műtétileg el kell távolítani. Az agyvizenyőt vízhajtószerek infúziójával és nagy adag kortizonhormon-készítmény adásával tudjuk kezelni.