Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Agy és idegrendszer

Arcizombénulás (facialisparesis)

Arcizombénulás tünetei

A betegség jellegétől függően az arcfél különböző izmai bénulhatnak. Ilyenkor mozgásoknál az arc valamelyik oldalra elhúzódik. A bénulás órákon belül kialakul és többnyire csak hetek múlva fejlődik vissza.

Okok

Az arcideg gyakran sérül fülmütétek során, és ez az arcizom bénulásához vezet. Az arcidegbénulás kísérőjelensége lehet különböző fertőzéseknek, így például a Lyme-féle borreliosisnak. Az úgynevezett Bell-féle bénulást az arcidegek koponyaalapi kilépésénél kialakuló ismeretlen eredetű duzzadás okozza.

Megbetegedési kockázat

Fülműtéteknél fokozott az arcidegsérülés kockázata.

Lehetséges következmények és szövődmények

A betegek egy részénél a bénulás 4-6 héten belül visszafejlődik, másoknál a bénulás több hónapot is igénybe vesz.

Az arcbénulás nagyon torzító lehet. Az érintetteknek szükségük van a környezetük tapintatára, hogy a gyógyulásig vezető időszak ne okozzon lelki sérülést.

A szemhéjizmok érintettsége esetén alvás közben a szem nem képes teljesen lecsukódni. Ennek következtében kiszárad a kötőhártya és a szaruhártya. A következmény szaruhártya-sérülés lehet.

Megelőzés

Nincs rá lehetőség.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Arcizomgyengeség jelentkezése esetén.

öngyógyitás

A bénulás kialakulásával szemben nincs mit tenni. A szemhéjzárás kiesése esetén a szaruhártya kiszáradását és az azzal járó kellemetlen tüneteket műkönnyel lehet megakadályozni. Éjszakára a szemhéjakat leragasztjuk.

Kezelés

Megkísérelhető a sérült ideg sebészi egyesítése, vagy idegátültetéssel történő helyreállítása. A szokványos gyógyszeres kezelések nem bizonyultak hatásosnak.