Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Agy és idegrendszer

Fejfájás

A fejfájás gyakori: a felmérések szerint a népesség 80 százalékát minden évben gyötri fejfájás. Általában ártalmatlan, azonban gyakran kellemetlenséget okoz.

Előfordulás

A nők kb. 15 a férfiak 6 százaléka szenved migréntől, mely bizonyos agyi artériák görcse és túltágulata miatt alakul ki, s a fej egyik oldalát érintő lüktető fájdalmat okoz. A migrénben szenvedők átlagosan 6-9 munkanapot veszítenek évente. Csak ez a betegség évi 18 millió munkanapnyi veszteséget okoz.

A migrénnel kapcsolatos tünet az émelygés. A fejfájás előtt látászavar is jelentkezhet.

 

A fejfjás fajtái, csoportosítása

A fejfájás legjelentősebb típusai az alábbiak szerint csoportosíthatók:

Tensiós fejfájás

A leggyakoribb típus. Könnyen enyhíthető. A fej mindkét oldalán jelentkezik. A beteg sokszor nyomást érez a feje körül. Napokig eltarthat, s napközben rosszabbodik.

Cluster fejfájás.

A Férfiak körében gyakoribb. A fájdalom erős, s általában egyoldalú. 20-60 percen át érezhető. Éjszaka akár fel is ébresztheti a beteget. Szezonális lehet. A szemek vörössé és könnyessé változhatnak, az orr pedig eldugulhat.

Krónikus napi fejfájás.

Minden hónapban több mint 2 héten át fennáll. Tensiós vagy migrénes fejfájás is jelentkezhet. Az opiátalapú tabletták túlzott alkalmazásával is kapcsolatba hozható.

Migrén.

4-72 órás rohamokban jelentkezik. Aura (bevezető tünet) előzheti meg. Közepes és súlyos egyaránt lehet. A beteg lüktető fájdalmat érez az egyik oldalon, de émelygés és hányás is jelentkezhet. A migrén fény, hang vagy hétköznapi teendők hatására súlyosbodhat.

A fejfájás fajtáinak területei ↑

Súlyos állapotok

Az állandó fejfájástól szenvedők gyakran attól tartanak, hogy súlyos okok, például agyvérzés vagy tumor állhat a háttérben.

Az alábbi állapotok figyelmeztetők lehetnek:

 • Hányás, mely nem enyhíti a fejfájást.
 • Neurológiai zavarok, akár görcsrohamok is.

Egyéb, aggodalomra okot adó tünetek:

 • Állandó fejfájás gyermekek esetén
 • Fájdalom a halánték megérintésének hatására, mely temoralis arteritisre (érgyulladás a fül feletti részen) utal. Jól reagál a szteroid kezelésre.

A fejfájástól szenvedők többsége önállóan kezeli a problémát. Tudják, hogy mi okozza panaszukat és hogyan szüntethetik azt meg. Általában fejfájásellenes gyógyszerekkel is rendelkeznek, s ritkán keresik fel az orvost e panaszaikkal.

A legkedveltebb gyógyszerek közé tartozik az aszpirin, a paracetamol és az ibuprofen. A gyógyszer-kombinációk (melyek codeint is tartalmazhatnak) drágábbak, és túlzásba vitt fogyasztásuk akár napi fejfájást is okozhat.

Megfelelő életmódbeli változtatások lehetnek az alábbiak:

 • Diéta
 • Rendszeres táplálkozás
 • Rendszeres alvás
 • Stresszfaktorok csökkentése.

Fájdalomcsillapító gyógyszerek

 A fejfájás hétköznapi fájdalomcsillapítókkal, például paracetamollal nehezen kontrollálható, főleg ha a rohamok jellege változó. Az orvos ilyen esetben többek között az alábbi gyógyszereket írhatja fel:

 • Dompredion - megszünteti az émelygést
 • Amitrypytline - antidepresszáns, különösen tensiós fejfájás során használatos
 • Nátrium-valporát - epilepszia elleni gyógyszer, mely tensiós fejfájás esetén is alkalmazott.

Migrénspecifikus gyógyszerek közé tartozik:

 •  Ergotamine - 5HT-agonista. Ischaemiás szívbetegséggel vagy kontrollálatlan vérnyomással rendelkező beteg nem szedheti.

A cluster fejfájás az alábbiakkal kezelhető:

 • 5HT-agonista orrspray vagy injekció
 • Orális szteroid (60mg) - 2 héten át naponta alkalmazva megszüneti a fejfájást.

A fejfájás egyéb kezelési módjai

A fejfájástól szenvedők különböző kiegészítő terápiákkal is próbálkoznak (például akupunktúra, masszázs, homeopátia)

A hormonpótló terápia szintén hasznos lehet a menstruációs ciklussal kapcsolatos migrén esetén (a migréntől suenvedő nők 14 százalékának csak menstruáció ideján van rohama).

A hormontartalmú kezelések (például orális fogamzásgátló tabletta, hormonpótló kezelés) óvatosságot igényelnek a migrénesek részéről, mivel esetükben háromszor nagyobb a stroke kialakulásának veszélye (különösképpen, ha a családi kórtörténetben is szerepel e betegség).

A fejmasszázs elősegíti az ellazulást, és csökkenti a fájfalmat. ↑