Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Agy és idegrendszer

Gerincvelő sérülések

Tünetek és panaszok

A gerincvelő-sérülések mindig bénuláshoz vezetnek. Ezek lehetnek átmenetiek, de lehetnek tartósak. Az, hogy a tünetek melyik testtájékot érintik, függ a sérülés szintjétől: a nyaki gerincvelő magasságában történt sérülés mind a négy végtag bénulásához vezet, de érinti az emésztő- és a kiválasztórendszert, megbénítja a szexuális működéseket, és légzészavarokhoz vezet. A felső háti csigolyák magasságában történt gerincvelő-sérüléseknél az alsó végtagok és gyakran a kiválasztószervek (hólyag és végbél) bénulnak, a karok és a kezek megkíméltek maradnak. Alsó-hátsó és ágyéki csigolya magasságában bekövetkezett sérülésnél mindkét alsó végtag megbénulhat.

Okok

A csapódás és zúzódás következtében létrejött duzzadás ; a gerincvelő bevérzése és átszakadása.

Megbetegedési kockázat

Nem minden gerincsérülés vezet automatikusan a gerincvelő károsodásához. Ez a súlyos következmény a gerincsérülések 10-20%-ában fordul elő. Szakértők becslése szerint a harántsérültek felénél a súlyos baleseti következményekért a helytelen szállítás tehető felelőssé.

Lehetséges következmények és szövődmények

A gerincvelő-sérülés az érintettek életében igen nagy csapás. Egyrészt hosszan tartó kórházi ápolással jár, amelyet mobilizációs-rehabilitációs gyakorlatok követnek, és az ilyen kezelések gyakran évekre is elhúzódnak, anélkül, hogy a siker mértéke előre megjósolható lenne. Harántsérültnek lenni annyit jelent, hogy az illető mások segítségére szorul rá. Nagyon sokan csak tolószékben tudnak helyet változtatni.

A mozgáskör sugarát meghosszabbíthatja, ha a sérült olyan autóhoz jut, amelyben a teljes irányítás kézzel megoldható.

A mellkas és az ágyék magasságában történt gerincvelő-sérülések esetében az érintettek többnyire tolószékhez kötöttek, de oly mértékben mobilizálhatóvá válnak, hogy nincs szükségük tartós ellátásra, gondozásra. Az idegpályák megszakítása folytán gyakran alakulnak ki húgyúti fertőzések, amelyek észrevétlenül átterjedhetnek a vesemedencékre. Ezeknél a sérüléseknél gyakran érintett a keringés, a verejtéktermelés és a hőszabályozás.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Gerincvelő-sérülés gyanúja esetén azonnal riasztani kell a mentőket. Gerincvelő-sérülések ellátásában nem annyira a gyorsaság, mint a gondos és helyes ellátás a fontos. Ebből a szempontból a legfontosabb a kemény, lapos alátéttel végzett szállítás (az ún. vákuumágy teljes stabilitást biztosít).

Öngyógyítás

Nincs rá mód.

Kezelés

A kezelést mindig a sérülés jellege szabja meg, és szakintézetben kell történnie. A kezelés első szakaszához közvetlen csatlakoznak a mobilizációs és rehabilitációs kezelések.