Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Agy és idegrendszer

Idegfájdalmak (neuralgiák)

Tünetek és panaszok

Az ilyen fájdalmak többnyire hirtelenül jelentkeznek, hasogató jellegűek, általában néhány másodpercig tartanak és napjában akár 100 alkalommal is jelentkezhetnek. A fájdalomrohamokat kiválthatják meghatározott mozgások (pl. rágás) vagy bizonyos körülírt területeknek (fogíny, ajkak, arcfél) az érintése. Orvosi körben a különböző neuralgiákat annak az idegnek a nevével szokták jelölni, amelynek területében a fájdalmak jelentkeznek.

Trigeminusneuralgia: a fájdalmak túlnyomórészt a felső és az alsó állkapocs területében jelentkeznek.

Bordaközti neuralgia: a fájdalmak bordaközti idegek mentén jelentkeznek.

Okok

A különböző okok által kiváltott idegizgalom fájdalomhoz vezethet : gyulladások, daganatok, hegek. Amennyiben az idegi fájdalom szervi eredete nem igazolható, akkor a psychés okok tisztázása érdekében célszerű a beteget pszichoszomatikus betegségek kezelésében járatos orvoshoz irányítani.

Megbetegedési kockázat

A betegség előfordulása idősebb korban gyakoribb.

Megelőzés

Megelőzésre nincs lehetőség.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A fent leírt fájdalomrohamok esetén.

Öngyógyítás

Nincs rá lehetőség.

Kezelés

Az ilyen jellegű fájdalmakat enyhébb hatású fájdalomcsillapító szerek nem tudják csökkenteni. Akupunktúrával és az ún. „neuralis" terápiával csökkenthetők a panaszok. Bizonyos esetekben a súlyos neuralgiák csak erős hatású szerekkel, görcsoldó készítményekkel csillapíthatók.

Gyógyszerekkel nem befolyásolható tartós és elviselhetetlen fájdalmak esetén mérlegelhető a fájdalmat kiváltó ideg megszakítása, átmetszése. Mielőtt ez megtörténne, kíséreljék meg a pszichoszomatikus kezelés lehetőségeit.