Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Agy és idegrendszer

Izomsorvadás

Az izomsorvadás kifejezés számos örökletes betegséget foglal magába, melyeket különböző izomcsoportok degeneratiója jellemez az idegrendszer érintettsége nélkül. Az izomsorvadás főbb típusok szerint csoportosítható, ám a betegség minden egyes formájában különböző izmok érintettek.

Duchenne-féle izomsorvadás (DMD)

A Duchenne-féle izomsorvadás az egyik leggyakoribb típusa e betegségnek. Csak fiúkat érint. A betegség kb. 2 éves korban válik nyilvánvalóvá. Egy X-kromoszómához kötött receszív gén a felelős.

A DMD leggyakoribb tünetei az alábbiak:

Izomgyengeség. Ennek jele, hogy a gyermek nehezen jár, illetve nehezen használja a végtagjait. Megeshet, hogy „totyogni" kezd, azonban nem képes megfelelően lépcsőn járni, s csak kezét használva tudja megemelni a lábát. Ezt Gower-jelnek nevezzük, s a medenceizmok gyengesége okozza

Bár fájdalom vagy érzékenység nem tapasztalható az izmokban, bizonyos tevékenységek nehezen végezhetők. Az érintett izmok gyengék, mégis gyakran megnagyobbodnak - ezt pseudo-hypertrophiának nevezzük.

Contractura. A DMD későbbi stádiumának gyakori jellemzője. A gyenge izom párja erős maradhat, ezért a gyermek lábujjhegyen kezd járni. Nehéz megtartania a testét, akár kerekes székbe is kényszerülhet.

Progresszív deformitás, a csontok torzulása és sorvadás is előfordulhat. 10 éves korára a betegek többsége nem képes járni. A halált általában tüdőfertőzés okozza a légzéshez kapcsolódó izmok sorvadása miatt, de okozhatja szívbetegség is a beteg húszas éveinek végén.

Az izomsorvadás okai

Az izomsorvadás minden típusa genetikailag meghatározott, pontos oka azonban egyelőre ismeretlen.

Elképzelhető, hogy az elsődleges rendellenesség az izomsejt plazmamembránjában van, mely kontrollálatlan kalciumbevitelt tesz lehetővé, ami fehérjebontó (proteáz) enzimeket aktivál, melyek lebontják az izomrost tartalmát.

Lehetőség van születés előtti diagnózisra a magzatvíz segítségével. Fontos a szülők, valamint az izomsorvadásban érintettek számára genetikai tanácsadást biztosítani.

Az izomsorvadás kevéssé gyakori formái

Az izomsorvadásnak számos egyéb változata létezik.

Becker-féle izomsorvadás - enyhébb, X-kromoszómához kapcsolódó rendellenesség. Tünetei enyhébbek, mint a Duchenne-féle izomsorvadásé, melynek megjelenési ideje 5-25 éves életkor. Az e típusban szenvedő betegek életkilátása hosszabb.

Végtagövi sorvadás - mindkét nemnél egyformán előfordulhat, általában 20-30 éves korban. Az e típusú izomsorvadásban szenvedő betegek mintegy 50 százaléka esetén a gyengeség a vállövben kezdődik, s nem feltétlenül terjed a medenceövre, míg az esetek másik 50 százalékában a medenceövi izmok érintettek, és a váll gyengesége mintegy 10 éven belül jelentkezik. A betegség lefolyása általában lényegesen enyhébb azoknál, akiknek a felső végtagja érintett.

Facioscapulohumeralis izomsorvadás - autoszomális domináns öröklődésű. Mindkét nemnél egyformán fordul elő. Bármilyen életkorban jelentkezhet gyermekkortól felnőttkorig, ám általában serdülőkorban mutatkozik először. Gyakori a scapula (lapocka) „szárnyasodása". Egyes betegek esetén a gerinc súlyos lumbalis lordosisa (görbülete) következik be.

Az arcizmok gyengeségének következménye lehet a fütyülésre, az ajak biggyesztésére vagy a szemek összezárására való képtelenség. Fogás és finom ujjmozdulatok gyengesége, továbbá lábfejlelógás is előfordulhat, attól függően, hogy melyik izomcsoport érintett.

Izomsorvadás kezelése

Az izomsorvadás gyógyszeresen nem kezelhető, ám a szövődmények, például a légúti és húgyuti fertőzések antibiotilumokat igényelnek.

Lehetséges teendők:

  • Testmozgás - késleltetheti a gyengeséget és a coniracturál, fizioterapeuta összeállított és felügyeli program szükséges
  • A rövidülésnek indult inak passzív nyújtása szintén segíthet
  • Könnyű gerinctámasz gerincdeformitás esetén 
  • A megrövidült inak műtéti nyújtása 
  • Pszichológiai segítség; a család segítsége és az otthoni ellátás alapvető fontosságú.

Prognózis

Az izomsorvadás bizonyos eseteiben a prognózis nem jó, különösen Duchenne-féle izomsorvadás esetén. Jelentős a rokkantság mértéke, végül lehetetlenné válik a járás.

A végtagövi betegségben szenvedők többsége segítséggel 20-40 évig, sőt akár tovább is megfelelő életet élhet. Akiknek a tízes éveik végén alakul ki izomsorvadásuk, jobb prognózisra számíthatnak. Jelenleg nem előzhető meg az izomsorvadás, bár a hibás gén azonosítása felveti a génterápia lehetőségét.

Diagnózis

A jellemzően lassan rosszabbodó forma gyakran nyilvánvaló klinikailag. A beteg magas kreatin-kipáz-szérumszinttel rendelkezik, különösen Duchenne-féle izomsorvadás esetén.

Az izomsorvadás elektromiográfiával különíthető el az egyéb izombetegségektől. A biopszia általában megerősíti a diagnózist; a hisztokémiai vizsgálatok képesek elkülöníteni az izomsorvadást az elsődleges myopathia többi típusától.