Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Agy és idegrendszer

Lyme-kór (borreliosis)

Lyme-kór tünetei

A sokszor észrevétlenül maradt kullancscsípés után a csípés helye körül kerek, vörös, viszkető kiütés jelentkezik, ehhez láz és végtagfájdalmak társulnak. 2-6 hét múlva heves idegi fájdalmak jelentkezhetnek. Érintett lehet az ízérzés és a hallás. Gyakori az egyik arcfél izomzatának bénulása. A láz és a szívritmuszavarok szívgyulladás mellett szólnak, amelyhez végtagfájdalmak, fejfájás és nyaki fájdalmak csatlakoznak. Kezeletlen esetekben hónapok vagy évek múltán a betegség III. stádiuma jelentkezik, amely a térdek és a nagyízületek fájdalmában nyilvánul meg. Más tünetek arra utalnak, hogy az idegek is érintettek; bőrelváltozások szintén előfordulhatnak.

A lyme-kór okai

A betegséget kullancs által a szervezetbe jutott baktériumok (borreliák) okozzák.

Megbetegedési kockázat

A kullancsok százszor gyakrabban hordoznak magukban borreliabaktériumokat, mint agyvelőgyulladás-vírusokat. Ennek következtében a borrelia-fertőzésnek százszor nagyobb a kockázata, mint a kullancseredetű agyvelőgyulladásnak.

Lehetséges következmények és szövődmények

Az agyidegek, a szív és a nagyízületek bántalmai maradandóvá válhatnak akkor, ha a betegség nem kerül időben felfedezésre, és nem részesül megfelelő kezelésben.

Hogyan előzhető meg a Lyme-kór?

A borreliosist kullancsellenes oltással nem lehet megelőzni. Egyedüli lehetséges megelőzés, ha óvakodunk attól, hogy kullancsokkal kapcsolatba kerüljünk; amennyiben szabadban sétálunk, úgy öltözzünk fel, hogy a kullancsok bőrünkhöz ne tudjanak hozzáférni.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A fentebb említett panaszok esetén azonnal. A tünetek annyira jellegtelenek, hogy a betegség gyanúját csak az erősíti meg, ha az előzményekben korábbi kullancscsípésre derül fény. Vérvizsgálatokkal legtöbbször ki lehet mutatni a kórokozót. Időnként csak az agyvíz vizsgálata segít hozzá a diagnózishoz.

Öngyógyítás

Nincs rá mód.