Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Agy és idegrendszer

Migrén

A migrén tünetei

Rohamszerűen jelentkező heves fejfájások jellemzik.

A migrénrohamok gyakori előjelei hányás, fényérzékenység és látászavarok, néha fülzúgás, a végtagok zsibbadása, ill. gyengesége.

Cluster-fejfájások

Ez a migrén egyik különleges formája. A fájdalmak ez esetben is féloldaliak, de gyakran kíséri orrfolyás és könnyezés. A fájdalmak éjszaka kezdődnek, néhány óráig tartanak, majd egy-két órás szünet után újra jelentkeznek. A fájdalmi rohamok többször ismétlődnek, majd évekre elmaradnak. A kiváltó okok és a kezelés hasonló a migrénéhez.

A migrén okai

A migrénroham lezajlását a kórkép szervi hátterét kutató orvosok meglehetős pontossággal leírják a bevezető stádiumban beszűkülnek az agy erei, a szövetek oxigénhiánya fájdalmat okoz. Később a verőerek kitágulnak, ez azonban ismét fájdalmakat idéz elő. A megváltozott vérkeringési viszonyok egy sor biokémiai folyamatot indítanak el, amelyek szintén fájdalmakat idéznek elő. A migrén kiváltásáért számos tényező tehető fele-őssé: vörösbor, csokoládé, bizonyos sajtfajták, alkohol, testi megerőltetés, éles fényhatások, hirtelen kialakuló melegfrontok; nők esetében menstruáció idején jelentkező hormonális változások, fogamzásgátlók szedése, terhesség. A migrénbetegek több mint 60 %-ában psychés kiváltó okok is találhatók.

A pszichoszomatikus megbetegedéssel foglalkozó orvosok úgy találták, hogy azoknak az embereknek, akik ismételten migréntől szenvednek, jellegzetes a személyiségük. Ezek az emberek kevésbé képesek arra, hogy bizonyos megterhelést jelentő helyzetekre „egészséges" módon reagáljanak. Ezek az egyének bizonyos fokú állandó stresszhelyzettől szenvednek. Amikor ez az állapot oldódni kezd, az erek ellazulnak, kitágulnak és fejfájás támad. Így magyarázhatók meg a hétvégi fejfájásos rohamok, a szabadság megkezdésekor vagy hosszan elhúzódó döntések után jelentkező fejfájások.

Megbetegedési kockázat

A migrén többnyire a pubertáskor után kezdődik, 40 év fölött azonban már ritkán jelentkezik. A migrénbetegek aránya a nők és férfiak között 4: 1. Azok között, akiknek a családjában migrén előfordul, a megbetegedés kockázata magasabb. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a migrén örökletes. A fiatalok valószínűleg eltanulják környezetüktől, hozzátartozójuktól a konfliktusok megoldásának „beteges" módját.

Lehetséges következmények és szövődmények

Bár a migrén komoly panaszokat okoz, orvosi szempontból mégis veszélytelen betegségnek számít.

Azoknál, akik a gyakori migrénrohamok miatt rendszeres gyógyszerszedésre szorulnak, könnyen kialakulhat gyógyszerfüggőség. Gyakoriak a gyógyszer okozta vese- és májkárosodások.

Megelőzés

Önmagunkkal és a környezetünkkel összhangban lévő kiegyensúlyozott életvezetés elejét veheti migrénes panaszok jelentkezésének.

Egyes rohamokat azáltal előzhetünk meg, hogy gondosan megfigyeljük táplálkozási, alvási és életmódi szokásainkat, és ezek ismeretében megkíséreljük a rohamokat előidéző körülményeket célzottan elkerülni. A roham előjeleinek jelentkezése esetén még időben beavatkozhatunk. Van amikor elegendő egy csésze erős feketekávé esetleg citrommal, vagy fájdalomcsillapító szer bevétele.

Gyógyszeres megelőzés

Amennyiben havonta többször jelentkeznek a migrénes rohamok, megkísérelhető azok gyógyszeres megelőzése. Mindenesetre általánosan elfogadott megelőzési lehetőségeket nem ismerünk. Relatív jó hatásúak a béta-blokkolók.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Hirtelen jelentkező, heves, esetenként látászavarokkal társuló fejfájások esetén.

öngyógyítás

Csöndes, lesötétített szobában történő pihenés megkönnyebbülést nyújthat. Sok esetben segít a vállak gyengéd masszírozása és a gerinc tájékának melegítése infravörös lámpával. Enyhíthetik migrénes rohamokat ellazuláshoz vezető gyakorlatok; rendszeres végzésük csökkenti a görcsös fejfájásra való hajlamot.

Vigyázzunk a gyógyszerekkel való visszaélésre

Az orvos rendszeresen ellenőrizze, hogy szükség van-e a migrénellenes szerek folyamatos szedésére, vagy nem. Számos tudományos vizsgálat igazolta, hogy minden második migrénbeteg közérzetét „place-bók" (hatóanyag nélküli készítmények) szedése is javítja.

Kezelés

Igen sikeresek a migrén kezelésében az akupunktúra, az úgynevezett neuralisterápia és a bőrön át történő (transcutan) idegingerlés. A migrénes rohammal járó különböző panaszokra az orvos gyógyszert írhat fel.

 A migrénhez csaknem mindig psychés tényezők is társulnak, ezért ismételten visszatérő fejfájások esetén tanácsos olyan orvost felkeresni, akinek pszichoterápiás jártassága van.