Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Agy és idegrendszer

Parkinson-kór (paralysis agitans)

Tünetek és panaszok

E betegség többnyire enyhe remegéssel kezdődik, amely csak nyugalomban jelentkezik, és mozgások alatt, ill. alvás közben megszűnik.

Jellegzetes mozgás a hüvelykujj és a mutatóujj egymáshoz dörzsölése, az úgynevezett „pilulasodró” mozgás. Az idő előrehaladtával a mozgások (a járás, a kézmozgások, a pillacsapás) meglassulnak, és mindig szegényesebbé válnak. Ennek során egyes mozgások megindítása a betegnek kifejezetten nehezére esik. A járás apró léptűvé és csoszogóvá válik.

A mimikai mozgások elmaradnak, az arckifejezés merevvé válik; a beszéd monoton és érthetetlen, az írás apró betűs és olvashatatlan lesz. Az egész izomzat fokozatosan elmerevedik.

Okok

Bizonyos agyi központok lassan és feltartóztathatatlanul tönkremennek. Az idegrendszer működéséhez szükséges kémiai anyagok egyensúlya zavart szenved. Ilyen állapotokhoz vezethet szén-monoxid-mérgezés, vagy agydaganat és agyvelőgyulladás. A legtöbb esetben a zavar valódi oka ismeretlen marad. Egyes gyógyszerek – mint pl. schizophrének kezelésére használatos szerek – parkinsonos állapothoz vezetnek.

Megbetegedési kockázat

A gyógyszerek vagy mérgezés okozta megbetegedésektől eltekintve a Parkinson-betegség csaknem mindig 50 év felett alakul ki. Egyes családokban halmozottan fordul elő a betegség.

Lehetséges következmények és szövődmények

A fokozódó mozgászavarok egyre inkább megnehezítik a mindennapi életet. Súlyos esetben lelki összeomláshoz, depressiókhoz vezetnek. Sok ember részére azonban a megfelelő kezelés csaknem normális életvezetést biztosít.

Megelőzés

Csak akkor lehetséges, ha a megbetegedést gyógyszerek váltották ki.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Időskorban kezdődő remegést nem kell betegségnek tartani, és nincs ok a nyugtalanságra. Amennyiben a remegés egyre fokozódik, és a mozgások mindig nehezítettebbé válnak és meglassulnak, forduljunk orvoshoz.

Öngyógyítás

Fontos, hogy az érintett szokásos életmódját lehetőleg a megszokott módon folytathassa. Ilyenkor kisebb segítségek – mint pl. magas karfájú szék vagy egy megfelelő korlát – csodaként hatnak. A kezelés fontos része a pszichoszociális gondozás, gondoskodás.

Kezelés

A Parkinson-betegséget sem meggyógyítani, sem feltartóztatni nem lehet. A panaszokat gyógyszeresen csak akkor befolyásoljuk, ha már nagyon zavarókká váltak.

Ugynis a Parkinson-ellenes szereknek nagyon komoly mellékhatásaik vannak, és a hatékonyságuk 4-6 év elteltével csökken.

Azon kell lennünk, hogy az orvossal együtt a legkisebb hatásos adagot találjuk meg.

Gyógytorna nélkül nem teljes a Parkinson-kezelés. Amennyiben a remegés és az izommerevség másként nem befolyásolható, közbejöhet úgynevezett sztereotaktikus műtét elvégzése. Ezen beavatkozásnál a zavarért felelős agyterületet célzottan elroncsoljuk. Gondos előkészítést követően gyakorlott kezekben ez a műtét lényegesen csökkentheti a tüneteket