Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Agy és idegrendszer

Sclerosis multiplex

Sclerosis multiplex tünetei

A tünetek és panaszok egészen különbözőek lehetnek és kezdetben csak futó, átmeneti jellegűek : ilyenek a karok és a végtagok gyengeségérzése, zsibbadásérzések és elmosódott beszéd- és látászavarok. Ezek a tünetek többnyire — gyakran hosszú időre — visszafejlődnek. Hónapokig vagy évekig tartó szünet után ismét jelentkeznek a panaszok. Ilyenkor az egyes tünetek visszafejlődése már elmarad. Igy aztán minden ismételt rosszabbodás („schub") a tünetek fokozódásával jár.

Sclerosis multiplex okai

A betegség hátterében az idegrostok velős hüvelyeinek foltos szétesése, pusztulása áll. A „mielin"-nek szerepe van az idegek tápanyagokkal történő ellátásában, ill. az idegi ingerületek tovavezetésében. A károsodások az agy és a gerincvelő különböző helyein jelentkezhetnek, de vissza is fejlődhetnek. Amennyiben a mielinhüvely pusztulásával maga az ideg is sérül, úgy a tünetek egy része maradandóvá válik.

Egyelőre ismeretlen, mi okozza ezt a velős hüvelyt károsító folyamatot. Valószínűleg - hatásukat évek hosszú során kifejtő - „igen lassú" vírusok a kórokozók.

Megbetegedési kockázat

A sclerosis multiplex legtöbbször a 20. és 40. év között kezdődik.

A nők valamivel gyakrabban érintettek, mint a férfiak.

Lehetséges következmények és szövődmények

Sok ember esetében a betegség lefolyása lassú és enyhe. A tünetek fellobbanása között évek telhetnek el. Mivel a terhesség alatt a tünetek fokozódhatnak, sclerosis multiplexbeteg nőknek ajánlatos saját gyermekről lemondani.

Megelőzés

Nincs rá mód.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Sclerosis multiplex gyanúja esetén keressünk fel ideggyógyászt. Az agyvíz vizsgálatából megállapítható, hogy fennáll-e a betegség, vagy nem. Bizonyos esetekben agyi rétegvizsgálat (CT, MR) vagy EEG szükséges.

Öngyógyítás

Fontos, hogy olyan aktívak maradjunk, amennyire az csak lehetséges. Bizonyos esetekben ellazító gyakorlatok hozzásegíthetnek az izomgörcsösödés enyhítéséhez. Tanáccsal és segítséggel fordulhatnak a betegek sclerosis multiplex klubokhoz, csoportokhoz.

Sclerosis multiplex kezelése

A sclerosis multiplex nem gyógyítható. A gyógytornának központi jelentősége van. Gyakorlott gondozók lényeges segítséget tudnak adni abban, hogy a károsodottak a mindennapjaikban eligazodjanak. A betegség fellobbanása idején kortizontartalmú gyógyszerekkel enyhíthetők a tünetek.

Tudnunk kell azonban, hogy ezeknek a szereknek komoly mellékhatásai is vannak, és tartós szedésük esetén hatásuk csökken. Esetenként izomlazító gyógyszerek  megkönnyebbüléshez vezetnek, más esetekben azonban fokozzák a panaszokat.