Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Agy és idegrendszer

Szélütés (apoplexia, apoplexiás inzultus)

Tünetek és panaszok

Szélütés esetén az agyi keringészavar állandósul. A tünetek a vérellátási zavar kiterjedésétől, illetve az érintett agyterület működésétől függnek.

Kialakulhat féloldali érzészavar és bénulás. Más esetekben beszédzavar és látáskárosodás jelentkezik.

Az érintetteknek gyakran van tudatzavaruk vagy eszméletlenné válnak. A tünetek legtöbbször ébredést követően jelentkeznek. Szemben az átmeneti keringészavarokkal (TIA) a kialakult zavarok 24 órán túl is jelen vannak.

A szélütés lehetséges okai

A legtöbb szélütés érelzáródás következtében alakul ki. A vérzés csak ritkán húzódik meg a háttérben.

Megbetegedési kockázat

A szélütések 80 százaléka az agy csökkent átáramlásán alapszik. Minden olyan körülmény, amely elősegíti az érelmeszesedést, növeli a szélütés kockázatát.

Lehetséges következmények és szövődmények

A szélütések egyharmadában a tünetek heteken vagy hónapokon belül visszafejlődnek, másik harmadában maradandó bénulások, beszédzavarok és látászavarok maradnak vissza. Az esetek egyharmadában a kimenetel halálos.

Minden szélütés egyúttal vészjelzés is, még akkor is, ha nem vezet tartós károsodásokhoz, mivel további, akár súlyosabb szélütés bekövetkezésének lehetőségét jelzi.

Megelőzés

Csökkenteni kell a kockázati tényezőket (lásd érelmeszesedés). Bizonyos esetekben tartós alvadásgátló gyógyszerelés, vagy ritkább esetekben agyi érműtétek válnak szükségessé.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Minden esetben kórházi kezelésre van szükség, amennyiben szélütésre van gyanúnk. A különböző vizsgálatokkal (ultrahang-, EEG-, vérvizsgálat, agyi rétegvizsgálatok vagy érfestések) az okok tisztázhatók.

Öngyógyítás

A súlyos beszéd-, mozgászavarok beszédgyakorlatokkal és gyógytornával történő kezelése sok akaraterőt és életerőt igényel. Csak a rendszeres foglalkozás adhatja meg azonban az esélyt arra, hogy ismét önállóak legyünk. A családtagok és a gondozók gondoljanak arra, hogy a beteg sokszor megérti a körülötte elhangzottakat, még ha nem tud is beszélni és nem képes mozogni.

Szélütés kezelése

A szélütéses beteg első kezelése legjobb ha kórházban történik. Ennek során a lehető legkorábban meg kell kezdeni a gyógytornát, javítva ezáltal a rehabilitációs esélyeket. Sajnos napjainkban ez még mindig nem történik meg kielégítő mértékben. A kórházi ápolást rehabilitációs ápolásnak kell követnie. A megbetegedés kiváltó okától függően ajánlatos vérnyomáscsökkentő szerek és vérsűrűség-csökkentő szerek rendelése. Egyes esetekben a nyaki erek műtétjei is szükségessé válnak.