Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

A bőr az ember legnagyobb szerve kb. két négyzetméter felülettel és kb. két kilogramm súllyal. A bőr képezi a határt a külvilággal, és több funkciója van.

A bőr a tapintás, a fájdalom- és a melegérzékelés szerve. Nagy a jelentősége a más emberekkel való érintkezésben és a saját jó közérzetünkben. Védelmet nyújt a mechanikus behatások (kökések, dörzsölés) ellen.

Szabályozza a test hőmérsékletét a külső szigetelőréteg (szőrzet), a zsírréteg, a véredényhálózat hűtőrendszere és a verejtékmirigyek által.

A szaruréteg és a bőrfelület (száraz és savanyú) csíramentes környezete által véd a kórokozóktól.

Védelmet nyújt a nap káros ultraibolya (UV) sugaraitól (barnulás és a bőr megvastagodása által).

A szervezet és a környezet közötti korlátként megakadályozza a test kiszáradását és a testtől idegen kórokozók behatolását.

A bőr látható szerv. A visszataszító bőrbetegségek ezért mindig hatnak lelkiállapotunkra is. Például fiataloknál az akne (acne) az egyik leggyakoribb orvosi probléma - huzamosan befolyásolja a személyiségfejlődést. Kiütések, bőrelszíneződések és anyajegyek lehetnek olyan torzítók, hogy más emberek visszataszítónak találják. Hogy milyen mértékben hat a bőr és a szőrzet állapota lelkiállapotunkra, megállaptható abból is, hogy milyen sok terméket kínál a kozmetikai ipar.

Fordítva viszont, a bőr kifejezheti közérzetünket, a félelemtől verejtkezünk a, szégyentől elpirulunk. Az olyan helyzetek, melyekben "majd kibújunk a bőrünkből ", némely embernél  bőrkiütések megjelenéséhez vezetnek.

Bőrtípusok és bőrápolás

A rendszeres bőrápolás nemcsak egészségügyi okokból fontos, hanem hozzájárul jó közérzetünkhöz is, és bőrmegbetegedéseket akadályozhat meg. Az bőrápolásnak ahhoz kell igazodnia, hogy száraz, normál vagy zsíros bőrünk van-e. Egyébként a bőrtípus majdnem mindenkinél az időjárás szerint változhat (télen a szőr szárazabb, mint nyáron, de függ a hormonális hatásoktól és az általános egészségi állapottól is). Sőt, néhány ember arcán egyidejűleg különbőző bőrtípusok is megfigyelhetők.

Az ápolásra és kezelésre szolgáló bőrkészítményeket különböző formákban kínálják. Megkülönböztetünk kenőcsöt, krémet, lotiont és oldatokat.

  • Kenőcsök: zsírosak, kevés vizet tartalmaznak vagy teljesen vízmentesek. Alkalmasak zsírozáshoz, különösen nedves bőrőn, melyen zsíros rétegként maradnak meg.
  • Krémek: emulziók, tehát avíz és a zsiradék stabil keverékei. Két fajtáját különböztetjük meg: a "víz az olajban" emulziók nagyon zsírosak, nem könnyű őket a bőrre vinni, az "olaj a vízben"  emulziók kevésbé zsírosak, könnyebben kenhetők és gyorsan felszívódnak.
  • Lotionok: olaj, víz és por keverékei. Könnyű a bőrre kenni, hűsítően hatnak, és szárítják a heveny gyulladt és nedvedző bőrfelületet. Használat előtt felrázandók.
  • Oldatok: vízből és alkoholból állnak, melyben szilárd anyagok vannak feloldva. Szárító hatásúak, mint a lotionok.

Bőrtisztítás

Mosakodáskor a víz, még inkább a szappan, tusfürdő stb. leoldják a piszkot, a zsiradékot , a hámló bőrt és a nedvességet megkötő anyagokat. Ennek következtében a bőr szárazzá és érdessé válik. Az egészséges bőr rendszerint rövid időn belül pótolja az elvont zsiradékot. Ezenkívül a legtöbb bőrtisztító szer újrazsírosító anyagokat is tartalmaz.

Utólagos zsiradékpótlás nélküli, túlségosan gyakori mosakodás azonban a bőrt kiszáríthatja és hámlást okozhat.

Szappanok? Syndetek? Tisztító tej? Arcvíz?

A syndetek látszólag olyanok, mint a szappanok, de mesterségesen előállított, a mosást elősegítő hatóanyagokat is tartalmaznak. Előnyük a szappanokkal szemben az, hogy 6-os pH-értékűek, így a bőr enyhén savanyú jellegének megfelelnek, ezzel szemben a szappanok pH-értéke 10 körül van.