Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Akne (Acne), pattanás

Az akne tünetei

Az acne vulgaris, más néven közönséges akne (pattanás) a bőr krónikus gyuladásos betegsége, mely különösképpen serdülőkorúakat érint. A bőr faggyút (a bőrt és a hajat nedvesítő zsíros váladékot) termelő mirigyeinek rendellenessége. A laesiók elsősorban az arcon és a nyakon (a betegek 99 százalékánál), a háton (60százalék) és a mellkason (15százalék) jelentkeznek.

Az akne (pattanás) általában pubertáskorban alakul ki, és a húszas évek közepére múlik el. Tartósabb formája akár 40 éves korig is fennállhat, különösen azon nők esetén, akiket menstruáció előtti exacerbatio (fellángolás) érint.

Az akne jellemző tünetei tünetei közé tatoznak az alábbiak:

  • Seborrhoea – fokozott faggyútermelés, mely zsíros bőrt okoz, ami hajlamossá teszi a betegeket az aknéra, ám nem okozója.
  • Comedo – apró faggyúdugasz a bőrön, mely eleinte zárt comedóként a pórusok és tüszők felett alakul ki, majd mitesszerekké változik.
  • Papula (kiemelkedő vörös göb) – a miteszerek kifakadása után jelennek meg, és bőrirritációt okoznak.
  • Bőrhegesedés – a laesiók piszkálása és nyomkodása okozza.
  • Gennyes laesiók – a fiatal férfiak esetén különösen gyakran alakulnak ki erősen gyulladt pustulák
  • Bőrhólyag (cysticus acne)  - a pustulákból jöhet létre azok kifakadása után; gyakori a bőrhegesedés.

Aknepattanások a háton

Aknepattanások és pusulák (gennyes hólyagok)↑

 

Az Akne okai

Aknét számos faktor kombinációja okozhat. A faggyúmirigyek túlműködése nyomán túl sok faggyú termelődik, ami nem tud távozni, és baktériumok fertőzik meg. A zsírsavak lebomlanak a mirigyekben, ami gyulladáshoz vezet. A faggyútermelést az androgén (férfi) hormonok befolyásolják, s ezek egyensúlyának zavara okozza az aknés betegségek 50-60 százalékát nők körében.

A kozmetikumok, készítmények és samponok szintén okozhatnak aknét, elsősorban fiatal nők esetén. Akne jelentkezhet bizonyos gyógyszerek, például bróm, szteroidok, androgén hormonok, orális fogamzásgátlók és barbiturátok mellékhatásaként  is.

Nagyon ritkán a csecsemőkön is jelentkezhet akne, mégpedig anyai hormonzavar miatt.

Diagnózis és előfordulási gyakorisága

Az akne könnyen diagnosztizálható, mivel a jellegzetes leasiok könyen felismerhetők. A beteg általában már azelőtt tisztában van a betegségével, hogy orvoshoz fordulna.

A közönséges akne (pattanás) jellemzően pubertáskorban jelentkezik, lányoknál 1-2 évvel korábban, mint fiúknál. 16 éves korban az akne valamilyen foka a fiúk 95, a lányok 83 százalékát érinti. Az előfordulás lányoknál 14-17, fiúknál 16-19 éves korban tetőzik.

Bár a betegség nem fertőző, és nem vihető át másik személyre, a faggyúmirigyben gyakran van jelen a propionibacterium acnes. A feltételezések szerint a staphylococcus baktériumok elősegítik az aknés gyulladást.