Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Anyajegyek

Elszíneződött foltok a bőrön, melyek már születéskor jelen vannak, vagy az élet első néhány hetében alakulnak ki. Az anyajegyek többsége ártalmatlan, de némelyik zavaró lehet, főleg az arcon. Leggyakoribbak a szeplők és más festéket tartalmazó anyajegyek, amelyek a bőr egyes pigmentsejtjeinek rendellenes eloszlása miatt jön létre. Sokkal ritkább a tűzfolt (naevus flammeus) és a hemangióma (érdaganat), amelyek a bőrben lévő, rendellenesen kitágult hajszálerekből állnak.

Az anyajegyek leggyakoribb típusai

Sokféle anyajegy van, színük és méretük is változatos. Némelyik idővel eltünik, másokat el kell távolítani.

Tűzfolt

 A vörös színű tűzfoltot rendellenesen kitágult hajszálerek okozzák. Nem túl gyakori, ám mivel többnyire az arcon és a nyakon fordul elő, rendkívül zavaró nemcsak gyerek-, hanem felnőttkorban is. Nem múlnak el maguktól, de lézeres kezeléssel elhalványíthatók.

Pigmentált anyajegy

 A közönséges anyajegyek lehetnek laposak, kiemelkedők, sima felszínűek, vagy szőrszálak nőhetnek ki belőlük. Elvétve már születéskor láthatók, de túlnyomórészt később fejlődnek ki. Az arcon lévő zavaró anyajegyeket a bőrgyógyász véleményezése alapján plasztikai műtéttel gyerekkorban is el lehet távolítani.

Kék anyajegy

 Az ún. mongolfoltok vagy kék anyajegyek deréktájon jelentkező, kékesszürke mély csomók. Egyesével vagy csoportosan fordulnak elő, és a bőr mélyebb rétegeiben felhalmozódott pigmentsejtek okozzák. Leggyakrabban fekete bőrű és ázsiai csecsemőknál láthatók. Hétéves korra rendszerint eltűnnek.

Anyajegy kezelése

Némelyik anyajegy idővel magától elhalványul vagy eltűnik. A maradandókat testszínű kozmetikumokkal fedhetjük el; ilyen készítmények (krémek, korrektorstiftek) ma már szinte minden bőrszínárnyalathoz kaphatók. A csúnya és zavaró anyajegyeket plasztikai műtéttel akár gyerekkorban is el lehet távolítani (pl. plasztikai műtétel).

A tűzfoltok argonlézerrel tüntethetők el. Ez a műszer olyan fényt bocsát ki, amit a bőrben lévő vörös pigment elnyel, így a folt elhalványul. A szükséges dózis megállapítása és a hegesedés elkerülése érdekében bőrpróbára kerül sor. Többszöri kezelés szükséges, a javulás esélye és várható mértéke egyaránt 60-80 százalék. Előfordul, hogy a kezelés után a bőr foltos marad, de ez megfelelő kozmetikumokkal elfedhető. A beavatkozáshoz lehetőleg jól felkészült, tapasztalt, szakmailag elismert szakembert válasszunk.

Szövődmények

Ha az arcon lévő hemangióma (érdaganat) akadályozza a látást, a táplálkozást vagy a légzést, mihamarabb el kell távoltani. A sebészeti beavatkozás akkor is javasolt, ha kifekélyesedik, vérzik vagy elhalványodik és körülötte a bőr petyhüdtté válik. Az ajkakon vagy az orr hegyén lévő hemangiómák többnyire nem múlnak el maguktól, és sebészi úton kell őket eltávolítani.

Igen ritka esetben a hemangióma véralvadási zavart okozhat, és súlyos vérzést idézhet elő (Kasabach-Meritt-szindróma); a nagy, mélyre terjedő érdaganatok pedig szívelégtelenséget okozhatnak. Az életveszélyes esetek embolizációval kezelhetők, amelynek során a rendellenesen kitágult véredényeket lezárják.

Ha a tűzfolt az arcnak azon részén fejlődik ki, amelyet a háromosztatú ideg egyik ága lát el, az agyhártya vérereinek rendellenessége állhat a háttérben, ami epilepsziához vezethet, sőt bénulással járó, szellemi visszamaradáshoz vezető Sturge-weber-szindrómát is előidézhet. A szem körül kialakuló tűzfolt zöld hályogra hajlamosít.