Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Bőrkeményedés

Bőrkeményedés

Folyamatos nyomás vagy dörzsölődés, súrlódás hatására az érintett bőrfelület megvastagszik, és bőrkeményedés alakul ki. Leggyakoribb a lábfejen: a talpon, a nagylábujj tövénél és a sarkon. A lábujjakon kialakuló tyúkszem is egyfajta bőrkeményedés.

Tünetek

A bőr megvastagodik, megkeményedik, kissé kiemelkedik és érzéketlenné válik.

Bőrkeményedés okai

A bőrkeményedés oka a túl rövid vagy szűk cipő, továbbá rendellenes járás, vagy a lábfej deformitása, amely miatt a testsúly egyenlőtlenül oszlik el.

A kéz mutatóujjának oldalán rendszerint akkor alakul ki bőrkeményedés, ha túl szorosan fogjuk a ceruzát vagy a tollat. Húros hangszeren, például gitáron játszó zenészeknél a húrok ismétlődő lefogása és pengetése az ujjak végén okozhat bőrkeményedést.

Bőrkeményedés kezelése

A lábfejen a bőrkeményedések szinte mindig meggyógyulnak, ha lecseréljük a szűk cipőt.

A nyomást és a fájdalmat enyhíthetik a különféle betétek, tyúkszemtapaszok.

Lábáztatás után a drogériákban kapható bőrreszelő segítségével fájdalommentesen eltávolíthatjuk a bőrkeményedést.

Ha egy bőrkeményedés tartósan kellemetlenné válik, forduljunk gyógypedikűröshöz, aki a kezelésen kívül tanácsot is ad arra vonatkozóan, hogy hogyan előzhetjük meg a bőrkeményedések kiújulását és újabbak kialakulását.

Ha a bőrkeményedés a lábfej deformitása miatt alakul ki, műtéti korrekcióra lehet szükség, vagy pedig egyedi ortopéd talpbetétet kell csináltatni, amit ortopéd szakrendelésen írnak fel.

Szövődmények

Ha a bőr bereped, a bőrkeményedés elfertőződhet, ami rendkívül fájdalmas, különösen járáskor.

Hogyan előzhető meg a bőrkeményedés?

Hordjunk kényelmes cipőt, amely sehol sem nyomja a lábfejet. Ez különösen fontos gyermekek esetében. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy cipőjük nem szorít-e, és van-e elég hely a lábuk növekedéséhez.