Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Ekcéma (dermatitisz)

Az ekcéma tünetei

Az ekcéma gyakori bőrgyulladásos megbetegedés. Ha a vöröses kiütés gyorsan jelentkezik, és hólyagosodás, duzzanat és nedvszivárgás kíséri, akutnak tekintjük.

A krónikus dermatitisz egy tartósan irritábilis területet hoz létre, melyet az alábbiak jellemezhetnek:

 • Sötétebb, mint a környező bőr
 • Vastaggá, szárazzá és lemezessé válik
 • Repedzik

A viszketés a dermatitisz és az ekcéma minden változatának legfőbb tünete. A viszketés miatt a beteg gyakran vakarózik, amivel a fertőzés mélyebb bőrrétegbe kerül, s további károsodás jön létre.

Ekcémás kéz.

Diagnózis

Az ekcéma diagnózisa általában a gyulladás jellegén alapul. A betegség több különféle módon is jelentkezhet:

Atopiás ekcéma

Ez csecsemők és fiatal gyermekek körében gyakori, s idővel általában megszűnik. A családi kórtörténetben gyakran szerepel allergiás betegség, például ekcéma, szénanátha vagy asztma.

Nummularis ekcéma

Kör alakú, lemezes és erősen viszkető foltok jelennek meg a felnőtt betegen. Összetéveszthető a tineával.

Kézekcéma

Sok esetben a tenyéren alakul ki e bőrbetegség, mely viszketéssel jár. A talp szintén érintett lehet, amennyiben például a cipő festékanyaga vagy bélése reakciót vált ki.

Kontakt dermatitisz

A testen bárhol előfordulhat. Bőrirritáció és gyulladás lép fel valamilyen irritáns vagy allergén anyag, például kozmetikai szer, ékszerekben lévő nikkel, melltartópánt vagy mosópor hatására.

Seborrhoeás dermatitisz

A bőr valamelyik része (a hajas fejbőr, az arc, a hát és a mellkas) zsírossá válik, mivel túl sok faggyút tartalmaz Piros, lemezes, viszkető kiütések jelenhetnek meg e területeken. Az ekcéma e típusához korpa is társulhat. 3 hónap alatti csecsemőket és 30-60 éves felnőtteket érint.

Visszértágulatos ekcéma

A visszértágulatos erek miatt a vénás vér kevéssé hatékonyan áramlik a lábból a szívbe. A bőr a lábon pirossá, viszketővé válhat, és könnyen sérül. A bokán és a lábon ödéma (folyadék) is képződhet.

Allergiás bőrpróba

Kontakt dermatitisz esetén az allergiás bőrpróba segíthet az ok feltárásában. A művelet 5 napot igényel. A standard európai teszt 30 gyakori allergént foglal magában, melyeket a háton tesztelnek. Atopiás ekcémás gyermekeknél nem hatásos.

A beteg két nappal később visszatér, hogy a mintát levegyék a hátáról, s megtörténik az első kiértékelés. A végső kiértékelésre újabb két nap múlva kerül sor.

Az allergiavizsgálat nem hatékony az atopiás ekcémában szenvedő gyermekek esetén, bizonyos ételekről való tartózkodás ugyanakkor hatásos lehet.

Allergiás bőrpróba háton

Allergiás bőrpróba háton ↑

Előfordulás gyakorisága

Az ekcéma a gyermekek ötödét, a felnőttek tizedét érinti.

Fogalommeghatározás

Annak ellenére, hogy a dermatitisz valójában az ekcéma egyik formája, az orvosok a két fogalmat önállóan használják, hogy megkülönböztessék az okokat:

A dermatitisz kifejezéssel külső kontaktus után létrejött irritációt írnak le, ilyen például az allergiás vagy az ipari dermatitisz. Az ipari dermatitiszt elsőként 1895-ben írták le, amikor a higannyal való kontaktus bizonyult az oknak. 1982 előtt Nagy-Britanniában az egészségügyi minisztérium statisztikái szerint a munkahelyi betegség leggyakoribb típusa az ipari dermatitis volt, mely az elveszett munkanapok több mint 50 százalékáért volt felelős.

Az ekcéma szó akkor használatos, ha nem létezik nyilvánvaló ok, de feltételezhető, hogy valamilyen szervezetbe jutott anyag allergiát okoz. Az atopiás ekcéma örökletes betegség, és egyéb allergiás állapotokhoz, például szénanáthához vagy asztmához társul.

Ki érintett?

Az allergia gyakori betegség, előfordulása növekszik. Feltételezhetően az iskolás korú gyermekek mintegy 15-20 százaléka szenved atopiás ekcémától, ám az esetek háromnegyedében a betegség idővel megszűnik.

Az ekcéma, dermatitis lehetséges okai

A kontakt dermatitiszes esetek mintegy 80 százalékát irritáns, 20 százalékát allergén okozza.

A legfőbb irritánsok közé az alábbiak tartoznak:

 • Víz
 • Tisztítószerek
 • Oldószerek
 • Erős vegyi anyagok
 • Dörzsölődés

A legfőbb allergének közé tartoznak az alábbiak:

 • Nikkel, króm és higany
 • Parfüm, gumi és bizonyos növények
 • Bizonyos gyógyszerek

A száraz bőr és a bőrsérülés is hozzájárulhat a dermatitisz kialakulásához, akárcsak a stressz és a fertőzés.

Táplálkozás

A gyerekek egy részének állapotában javulás mutatkozik, ha tejtermékektől mentes étrendet fogyasztanak. Érdemes lehet ezeket az anyagokat néhány napig kivonni az étrendből, majd ismét ilyet adni a gyermeknek, hogy kiderüljön, jelentkezik-e változás.

A gyermek étrendjében tervezett mindennemű változás csak képesített dietetikus tanácsára eszközölhető.

Az ekcéma, dermatitisz kezelése

A bőrbetegségek nagy lelki megterhelést okoznak a betegnek, ezért az orvosnak meg kell találnia a megfelelő kezelést, melyről részletesen tájékoztatnia is kell páciensét.

Bőrvédelem

A bőr számos módon védhető:

 • Szappanhelyettesítők és langyos víz használata
 • Lágy, sima, hűvös ruhák viselete; a gyapjút érdemes kerülni
 • A bőr védelme porral, vízzel, oldószerekkel és sérülésekkel szemben
 • Puhítószerek, melyek nedvesítik a bőr, valamint speciális fürdőolajok alkalmazása, különösen bőrviszketés esetén
 • A gyógyszertárban enyhe lokális szteroidos szerek vény nélkül kaphatók, enyhe ekcéma kezelésére szolgálnak
 • A szivárgó ekcéma krémekkel, a száraz, lemezes ekcéma gyógykenőccsel kezelhető.

Egyéb módszerek

Ha a probléma továbbra is fennáll, az orvos az alábbiakat javasolhatja:

 • Lokális szteroidok
 • Lokális antibiotikumok másodlagos fertőzés esetén
 • Antihisztamin éjszakára, mellyel megelőzhető a vakarózás, s a beteg jobban alszik
 • Étrendbeli változások

Súlyos probléma esetén erős lokális szteroidos szerre, kötésre, továbbá orális antibiotikumra lesz szükség. Az orális szteroidok és a fényterápia (ultraibolya fény) alkalmazására is sor kerülhet, ám csak képzett bőrgyógyász felügyelete alatt.

További lehetőségek

Ha az ekcéma ellenáll a szokványos kezeléseknek, a beteget szakorvoshoz kell utalni, hogy kizárja például a gombás fertőzést és a rühösséget.

Szintén szakorvos szükséges súlyos másodlagos fertőzés esetén, illetve az allergiás kontakt dermatitis bőrpróbával való kizárásához.