Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Fejtetű

Tünetek

Viszketési inger a fejen és ekcémaszerű bőrjelenségek a hajhatároknál, a fülek mögött és a nyakszirten. Világos korpaszerű képződmények, amelyek rátapadnak a hajszálakra.

Okok

A fejtetvek kb 2-3 mm hosszúak és leggyakrabban a fülek mögött és a fej hátsó felén a hajon helyezkednek el. Színük nagyon alkalmazkodik a haj színéhez, ezért nehéz őket meglátni. A fejtetvek 30 napos életük folyamán kb. 50-150 kicsi fehér, átlátszó petét helyeznek el a fejbőrön és ezzel a hajszálakat a fejbőrrel „összecementezik” (serkék).

A fejtetűk nem tudnak ugrani vagy repülni, de annál gyorsabban tudnak futni. A hajszálak érintkezése révén jutnak egyik embertől a másikig. Kölcsönadott fésűk vagy szorosan egymás közelében lévő fésűk, sálak, sapkák, kalapok, de akár egy serkével borított, kihullott hajszál révén is terjednek.

Megbetegedési kockázat

Egy régi nézettel ellentétben a tisztaság és a rend nem véd a tetvek ellen. Hogy a tetvek az elmúlt években újra csapássá váltak, az az eltetvesedett családokban kevésbé a tisztasági követelményektől függ. Inkább az elterjedési lehetőségek váltak sokrétűbbé, mióta a gyermekek cserélgetik a ruhadarabjaikat, sport közben a ruháik az öltözőben egymás mellett lógnak; buszokon szorosan összetömörülve állnak, „elszabadult” tetvek a szövettel bevont fejtámaszokon kényelmesen megvárhatják a következő odatámaszkodó fejét stb.

Lehetséges következmények és szövődmények

A tetvek csípése által fertőzésveszély lehetséges. Általában családtagok és közeli barátok egyidőben érintettek.

Megelőzés

Mellőzni kell a testi érintkezést a tetves személyekkel. Fésűket, hajkeféket, kalapokat, sapkákat, törülközőket vagy ágyneműt nem szabad kölcsön venni.

Öngyógyítás

Félelemből, vagy mások „piszkosnak" tartják, a szülők elhallgatják, hogy gyermekük tetves. Ez  a szégyenérzet is oka a tetvek elterjedésének. Értesítse az óvónőt vagy tanítónőt és gyermeke barátainak szüleit a „kellemetlenkedőkről”. Hogy ki kit fertőzött meg, az általában nem deríthető ki. Célszerű kezeléssel azonban megakadályozható, hogy a tetvek „háziállatokká” váljanak. A tetűvel fertőzött gyermekek csak akkor vehetnek részt újra a tanításban, ha az orvos vagy az egészségügyi hatóság igazolja, hogy a gyermek tetűmentes.

Dobja el a hajkeféket, fésűket és hajdíszeket. Mosáskor a törülközőket ágyneműt magas hőfokon mossa ki. Azokon a tárgyakon, melyek nem moshatóak, a következő módon kell a tetveket elpusztítani:

  • vagy egy szorosan bekötött nejlonzacskóban négy hétig legfeljebb 20 °C-os hideg helyiségben őrizni vagy
  • egy napig 35 °C-os hőmérsékleten hagyni.

Ez az eljárás alkalmas télikabátok, plüssállatok, takarók és más olyan tárgyak tisztítására, melyeket a gyermekek szeretnek magukhoz szorítani. Ne feledkezzünk meg a kárpitozott autó-gyermekülésről. A kárpitozott bútorokat spray-vel lepermetezhetjük., vagy végső fokon megtisztíthatjuk az erre szakosodott vállalkozásokkal.

Kezelés

A kezelés tetű- és serkeülő szerrel végezhető. Megismétlése 7-10 nap múlva. A csecsemőket és a kisgyermekeket a lehetséges fertőzésveszély miatt csak orvosi ellenőrzéssel szabad kezelni. Különösen veszélyesek a kivakart helyek, amelyeken keresztül a szer felszívódhat.

A kezelés után a létható serkék már csak üres petéket tartalmaznak, így a fertőzéstől már nem kell tartani.  A haj lemosása ecetes vízzel könnyebbé teszi a haj és a serkék utólagos kifésülését sűrű fogazatú fésűvel.