Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Felfekvés (decubitus)

Felfekvés tünetei

Eleinte tartós bőrpír, duzzadás, megkeményedett bőr ott, ahol hosszabb ideig terhelte nyomás, pl. hosszú ágybanfekvés, tolószék, kötések, sínek. Később a bör- és izomszövet roncsolódása és sepsis.

Felfekvés okai

Hosszan tartó nyomás, amely elég erős ahhoz, hogy a vér áramlását megakadályozza. Ez oxigénhiányt okoz a szövetben és a bőr valamint az alatta fekvő izomszövet elhalásához vezet.

Megbetegedési kockázat

A hosszú ideig ágyban fekvő betegeknek. akiknek gyengül az érzékelőképessége és fájdalomérzete, nagy probléma a felfekvés kialakulása ráncos lepedő, ruházat következtében. Verejtékezés, vizelet- és széklet-incontinentia a fekvőbetegnél rövid időn belül felfekvést okozhat.

Lehetséges következmények és szövődmények

Ha a felfekvést nem kezelik gyorsan, tartós izom-és csontkárosodás keletkezhet.

Felfekvés megelőzése

Fekvőbetegeknél legalább kétóránként helyváltoztatás. Ha a beteg egyedül nem tud helyzetet változtatni. akkor „meg kell fordítani". Speciális szilikonzselé-matrac vagy vízágy elosztja a súlyt. Előnyös egy birkabőr alátét. A tolószékben ülők, még ha nyomás-mentesítő párna is van alattuk, 5-10 percenként változtassák helyzetüket. A beteg bőrnek mindig tisztának és száraznak kell lennie, az ágyneműt gyakran kell cserélni. A bőr bedörzsölése sósborszesszel élénkíti a vérkeringést. Fontos, hogy az egész bőrfelületet naponta gondosan megvizsgáljuk, mert súlyos szövetkárosodások rövid idő alatt is keletkezhetnek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Minél előbb.

Öngyógyítás

Korai kezelés nagyon gyorsan meggyógyítja a felfekvést. Az érintett helyeknek szárazon, fedetlenül és nyomás nélkül kell maradniuk. Az egészségügyi kereskedelemben kaphatók felfújható gumigyűrűk és más segédeszközök. Egy könnyű masszázs is élénkíti a vérkeringést.

Kezelés

A fekélyeket az orvos kitisztítja és az elhalt szövetrészeket szükség esetén mütéti úton eltávolítja.