Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Furunkulus, carbunculus

Furunkulus tünetei

Mélyenülő, gyulladt, fájdalmas, gennyes csomó, amely szőrtüszőgyulladásból keletkezett. Furunkulus mindig csak a szőrzet szélein keletkezik, többnyire erősen verejtékező helyeken, vagy erős dörzsölésnek kitett bőrfelületeken; nyakszirt, arc, hónalj, az ülep domborulatain. Ha egy különösen nagy furunkulusról vagy több egymás mellett lévőről van szó, akkor ezt carbunculusnak nevezzük. A szemhéj szélén levő furunkulust árpának nevezzük.

Furunkulus okai

Baktériumok által okozott gennyes szőrtüszőgyulladás.

Megbetegedési kockázat

Fokozódik általános rossz egészségi állapotban, hiányos tisztálkodás és cukorbetegség következtében.

Lehetséges következmények és szövődmények

Furunkulusok és carbunculusok bizonyos személyeknél hosszabb időn át újra és újra fellépnek. Ritka esetben a fertőzés az egész testrészre kiterjedhet. Az orvosok ezt phlegmonénak nevezik.

Furunkulus megelőzése

Bizonyos fokig megelőzhető normális tisztálkodással.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Ha a furunkulus öngyógyítással két hét alatt nem gyógyul,
  • ha a furunkulusok kiújulnak,
  • ha carbunculusról van szó,
  • ha láz is kíséri,
  • ha a furunkulus az arcon jelentkezik.

Öngyógyítás

A legtöbb furunkulus ,megérik" és két héten belül felfakad. Forró nedves borogatások, amit néhány óra múlva cserélünk, meggyorsítják a folyamatot. Ún. „húzókenőcsök" is siettetik az érési folyamatokat. A baktériumok a furunkulusból érintés által a kezekre és onnan bizonyos körülmények között a táplálékba juthatnak. Ott elterjedhetnek és élelmiszer-mérgezést is okozhatnak. Akinek furunkulusa van és élelmiszert készít, mosson előtte mindig kezet. Hogy a furunkulus egész testre való elterjedésének elejét vegyük, ajánlatos fürdés helyett inkább zuhanyozni és a törülközőket gyakran cserélni.

Furunkulus kezelése

Amint a furunkulus „érett", magától megnyílik, vagy az orvos nyitja meg egy kis vágással. Ezáltal kiürül a genny. Antibiotikum szedése csak akkor szükséges, ha a furunkulus vagy a carbunculus az orrban vagy az arcon van, ha láz is észlelhető, ha a gyulladás a környező szövetekre is átterjed, vagy ha a furunkulusok kiújulnak.