Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Halbőr betegség, halbőrűség (ichthyosis)

Halbőr betegség tünetei

Már kora gyermekkorban száraz, érdes bőr, melyen fehér, vagy szürke, szorosan tapadó pikkelyek láthatók („gyíkbőr, halbőr"). A karokat és a lábszárakat erősebben érinti ez a betegség, mint a törzset és az arcot; a tenyerek és a talpak kérgesen megvastagodnak.

Okok

Túlzott szaruképződés. Ez öröklődő zavar.

Megbetegedési kockázat

1000 személy közül kb. 3 szenved örökölt szarusodási zavarokban. A férfiakat és a nőket csaknem egyforma gyakorisággal érinti. Van egy sokkal ritkább formája az örökletes ichthyosisnak, amely csak férfiaknál fordul elő.

Lehetséges következmények és szövődmények

A betegség nem fertőző és nem fájdalmas. Kezeléssel ugyan nem lehet meggyógyítani, de a külső megjelenés és a panaszok érzékelhetően javulhatnak.

Megelőzés

A tudomány mai állása szerint nem lehetséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Mihelyt lehetséges. Minél előbb.

Öngyógyítás

A hideg időjárás általában rontja a betegséget. Tehát hideg időben melegen kell öltözködni és kesztyűt kell viselni. Fontos, hogy a bőrt mindig rugalmasan tartsuk :

  • Szappant csak takarékosan kell használni.
  • Kb. 10 perces fürdő kellő nedvességgel látja el a szaruréteget. Utána a bőrt pl. vazelinnal ajánlatos bezsírozni.

Kezelés

A hámlás eltávolítására szalicilsavas kenőcsöt használnak. A faggyútartalmú kenőcsök feladata, hogy a bőr nedvességtartalmát hosszabb ideig megőrizzék. A gyógyszers kezelés különleges óvintézkedéseket tesz szükségessé.