Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Herpesz (herpes simplex)

A herpes simplexet a herpes simplex vírus okozza, melynek két típusa létezik (Lásd lentebb az okoknál).

A herpesz tünetei

A herpesz tünetei általában az első fertőzéstől számított 2-10 napon belül jelentkeznek, de akár hosszabb idő is eltelhet. A tünetek több héten át tarthatnak. Az első fertőzés akár olyan enyhe is lehet, hogy alig észrevehető, ám a tünetek súlyosak is lehetnek.

Közvetlen kontaktus után:

 • A vírus szaporodni kezd a bőrsejtekben
 • A bőr vörös és érzékeny lesz, égő, viszkető, szúró érzés jelentkezik
 • Nemsokára egy vagy több kis hólyag jelenik meg, mely megnyílik, és vírust tartalmazó folyadékot bocsát ki
 • A hólyagok ezután fekélyszerűvé változnak; ezek általában nem hagynak heget gyógyulás után.

A betegséget kísérhetik influenzaszerű tünetek, és a fekélyszerű képződmények fájdalmat okozhatnak, főként ha a húgycső is érintett.

herpesz

Kép: A száj körüli területet érintő hrpes simplex náthakiütésként is ismert. Ezt általában a herpes simplex 1es típusa okoza.

Herpesz okai

A herpes simplex vírusnak két típusa létezik:

 • 1-es típus (HSV1) 
 • 2-es típus (HSV2).

A HSV1 általában a derék felett, a HSV2 alatta jelentkezik. A száj körüli fertőzést gyakran a herpes simplexnek, a nemi szerveken jelentkezőt pedig herpes genitalisnak nevezik.

Reaktiválódás

Amikor az akut betegség enyhült, a vírus az érzőidegen át eléri a gerinc idegsejtjeit, ahol inatív formában megmarad.

Az immunrendszer segít a kiújulás megakadályozásában, amikor azonban más tényezők, például stressz vagy valamilyen fertőzés megzavarja, a beteg gyakran visszaesik. A közismert "náthakiütés" elnevezés is arra a tendenciára utal, hogy a vírus vírusos légúti fertőzések esetén tünik elő. A vírus reaktiválódása során visszatér a bőr érzőidegeihez, ott okozva kiütést.

Átvitel

A herpesz közvetlen bőrkontaktus, például egy náthakiütéses személlyel váltott csók útján terjed. A herpesz legkönnyebben akkor terjed, amikor a kiütés is jelen van, ám egyéb esetben is képes a terjedésre (tünetmentes átvitel)

Hogyan zajlik a herpesz diagnózisa?

Az esetek többségében a tünetek leírása és a sebek megjelenése elegendő az orvos számára a herpes simplex diagnózisához. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a kiújulás bizonyos esetekben atípusos.

Laboratótriumi vizsgálatok

A vírus azonosítása (1-es vagy 2-es típus) a hólyagokból származó vízes folyadék kenetvételével történik, melyet elektromikroszkóp alatt megvizsgálnak, hogy azonosítani tudják a vírusrészecskéket. Ha a partnerek által mindegyike 2-es típusú vírussal rendelkezik, akkor a nemi élet során elővigyázatosság szükségtelen, hiszen problémájuk azonos.

A vérszérum vizsgálattal is megállapítható, hogy a beteg HSV1-gyel vagy HSV2-vel fertőződött-e meg.

Megbetegedési kockázat

Majdnem minden ember fertőzőtt a herpes simplex-vírussal.

Kiújulás és szövődmények

Kiújulás

Első alkalommal a szervezet anitestet termel, mely bizonyos mértékig mérsékli, bár megelőzni nem képes a kiújulást. Ennek eredményeképpen lázkiütés jelentkezhet, mely gyorsabban gyógyul. A kiújulás általában fizikailag kevésé megterhelő.

A HSV2 agresszívabb és gyakrabban újul ki, mint a HSV1.

A genitális herpesz egyénenként eltérő módon fejlődik ki. Egyeseket gyakran érint, másokat ritkábban. A genitális herpesz átlagos visszaesési száma évi 4.

A visszaesés általában a fertőzés eredeti területe környákén jelenik meg.

A kiújukások száma az életkor előrehaladtával csökken.

Szövődmények

A herpesz simplexhez számos lehetséges szövődmény kapcsolódik:

 • Szem megfertőződése - a szaruráhtya hegesedését okozhatja
 • Neonatalis HSV-fertőzés - a csecsemő képes megfertőződni az anya herpeszével a szülőcsatornán való útja során. Ha a szülés idején az anyán jelentkezik a betegség, akkor császármetszés válhat szükségessé.

A genitális herpesszel rendelkező nők statisztikailag ötször veszélyeztetettebbek a méhnyakrák kialakulása terén, bár a kapcsolat egyelőre ismeretlen. Ebből kifolyólag herpesz genitisszal rendelkező nők esetén gyakrabban kell kenetvizsgálatot végezni.

A herpesz megelőzése

A fertőzött személyeknek meg kell ismerniük saját hajlamosító tényezőjüket, hogy csökkentsék vagy elkerüljék azt. A betegség megjelenése során fontos megtenni az alábbi óvintézkedéseket:

 • Vakarástól való tartózkodás, mivel a vírus vakarás során átkerül az ujjra, melynek következtében más területek (például szem) is megfertőződhetnek.
 • Gyakori kézmosás
 • Védekezés nélküli nemi érintkezéstől való tartózkodás; az óvszer kínál némi védelmet.

A betegség két megjelenése között a betegnek óvnia kell általános egészségét.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Nagyon kiterjedt megbetegedésnél, vagy ha a beteg állapota néhány nap múlva nem javul.

Öngyógyítás

Nem lehetséges! Ha a hólyagok a szájban vannak, a panaszokat a zsályateával való öblítés enyhítheti.

A herpesz kezelése

Gyógyszeres kezelés

Bár végleges gyógymód nem létezik, a yógyszeres kezelést a tünetek jelentkezésétől számított néhány napon belül meg kell kezdeni a hatékonyság érdekében.

A gyógyszerek hatékonynak bizonyulnak a kiújulások gyakoriságának és a megbetegedés időtartamának csökkentésében. Az aciklovirt tartalmazó vírusellenes krémek hasznosak lehetnek náthakiütés esetén esetén, genitális herpesz esetén pedig aciklovir tabletta javasolt. Az aciklovir krém formájában, vény nélkül is kapható a gyógyszertárakban.

Ésszerű a szárító és fertőtlenítő hatású folyákony szerek (rázókeverékek) alkalmazása. Minél korábban kenjük be az érintett bőrrészeket a vírus elleni szerekkel, annál biztosabban megakadályozzuk a betegség szétterjedését. A vírust magát az immunrendszernek kell legyőznie.