Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Bőrbetegségek

Herpesz (herpes simplex)

Panaszok herpesz esetén

Fájdalmas hólyagocskák az ajkakon vagy a száj nyálkahártáyján. A betegség többnyire viszketéssel, feszülő érzéssel és bizsergéssel már előre jelentkezik az érintett helyeken. A hólyagocskák tartalma eleinte víztsztiszta, áttetsző, de később zavarossá válik, azután a hólyagocskák megbarnulnak és leszáradnak. A var néhány napon belül magától leesik. A panaszok általában nem tartanak tovább, mint tíz nap.

herpesz

Herpesz okai

Az első fertőzés a herpes simplex-vírussal legtöbbször már a korai gyermekkorban észrevétlenül zajlik le. A fertőzés közvetlenül ember-ember között érintkezéssel történik. Ezután a vírus a testben marad és antitestek tartják sakkban.  Néha ingerek aktivizálják az "alvó" vírusokat és "lázhólyagocskák" keletkeznek az ajkakon és a szájban. Ilyen ingerek lehetnek lázas betegségek, intenzív napozás, fogorvosi kezelés, az ajakrúzs ledörzsölése, allergia bizonyos élelmiszerek iránt, lelki stresszhelyzet, de a menstruációs vérzés is okozhatja ezt az ingert.

Megbetegedési kockázat

Majdnem minden ember fertőzőtt a herpes simplex-vírussal.

A herpesz lehetséges szövődményei

A lázhólyagok fertőzőek, de egészséges immunrendszerű embereknél nem okoznak betegséget.

A herpesz hólyagok csak ritkán hagynak hátra sebhelyet. Hajlamosak arra, hogy mindig ugyanazon a helyen jelenjenek meg. Legyengült immunrendszerű személyeknél a megbetegedés szétterjedhet és életveszélyessé válhat. A herpeszfertőzés veszélyeztetheti a szem szaruhártyáját és ezzel a látást.

A herpesz megelőzése

Nem lehetséges. Mindenesetre a legelső előjeleknél alkalmazott vírus elleni szer a betegség folyamatát enyhítheti.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Nagyon kiterjedt megbetegedésnél, vagy ha a beteg állapota néhány nap múlva nem javul.

Öngyógyítás

Nem lehetséges. Ha a hólyagok a szájban vannak, a panaszokat a zsályateával való öblítés enyhítheti.

A herpesz kezelése

Ésszerű a szárító és fertőtlenítő hatású folyákony szerek (rázókeverékek) alkalmazása. Minél korábban kenjük be az érintett bőrrészeket a vírus elleni szerekkel, annál biztosabban megakadályozzuk a betegség szétterjedését. A vírust magát az immunrendszernek kell legyőznie.