Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Korpásodás

Korpásodás

A korpásodás gyakori rendellenesség, amely a hajas fejbőr túlzott, nagylemezes hámlását okozza, bőrpírt és gyulladást azonban önmagában nem vált ki.

Amennyiben a lehámló korpa zsíros, a fejbőrhöz tapad és heves irritációt vált ki, a rendellenesség az ekcéma, egyik formájaként, az úgynevezett szeborreás bőrgyulladásként jelentkezik. Ebben az esetben viszkető gyulladás alakul ki a szemöldök alatt, a szakállal borított területen, a mellkason, a háton, és a kar, illetve a láb hajlatában.

A korpásodás tünetei

A korpásodás ártalmatlan állapot, bár kellemetlen viszketést és irritációt okoz. A hajzatban látható, majd a ruhára hulló fehér bőrpikkelyek zavarják, feszélyezik az érintettet. A korpásodás erőteljesebb krónikus betegségekben szenvedő betegek esetében.

A rendellenességet a bőrön fellelhető élesztőgombák (Pityrosporum ovale) túlszaporodásával hozzák összefüggésbe.

A korpásodás kezelése

A korpa gyorsan és könnyen kikezelhető gombaölő anyagot, például ketokonazolt tartalmazó korpásodás elleni sampon rendszeres használatával. A gyakori fésülködés eltávolítja az elhalt bőrt, és javítja a fejbőr vérkeringését. Érdemes lecsökkenteni a cukorfogyasztást, mert a cukor felgyorsítja az élesztő-gombák szaporodását.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben

  • a vakarástól begyullad a fejbőr;
  • a korpásodás nem reagál a több hétig tartó házi kezelésre;
  • a házi kezelés ellenére kellemetlen irritációt érzünk a fejbőrünkön.

Mit tesz az orvos?

Ellenőrzi, hogy a korpásodást nem valamilyen fertőzés vagy egyéb bőrbetegség, például ekcéma vagy pikkelysömör okozza-e.

További tanácsokat ad a korpásodás kezelésével kapcsolatban. Szükség szerint gombaölő vagy szteroidtartalmú készítményt ír fel.

Kiegészítő kezelés

  • A fejbőr masszírozása javítja a vérkeringést.
  • A más olajjal hígított teacserjeolaj vagy egyéb aromaterápiás olajak éjszakára a fejbőrre kenve alkalmazhatók.
  • A homeopátiás készítmények esetleg segíthetnek. Az alkalmazott szer fajtája a tünetektől függ: a leggyakrabban használt anyagok a grafit, a szépia és a kén.