Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Lábgomba

A lábgomba tünetei

Eleinte kivörösödött, később nedvedző és viszkető bőr, amely lehámlik és  a szaga kellemetlen. A betegség további folyamatában a bőr fájdalmasan berepedezhet. A lábgomba legtöbbször a lábujjak között telepszik meg, de előfordulhat a talpon, lábujjhegyeken vagy a talpszéleken is.

A lábgomba okai

Gombafertőzés

Megbetegedési kockázat

A lábgombásodás a leggyakoribb megbetegedések közé tartozik. A kockázat fokozódik ha, a bőr a víztől vagy verejtéktől felázott. Sportolók és olyan emberek, akik úszás után nem dörzsölik elég szárazra a lábujjak közeit, különösen gyakran kapnak lábgombásodást.

Lábgomba okai és kezelése

Lehetséges következmények és szövődmények

A lábgombásodás kellemetlen, de ártalmatlan. A gombásodás fertőző, de ép bőrön és immunrendszer mellett nem alakul ki. A saját testünkön is csak akkor tud gombásodás szétterjedni, ha a bőrfelület sérült vagy csökkent immunológiai védekezés megteremti ennek lehetőségét.

Hogyan előzhető meg a lábgomba?

Fürdés után a lábakat a lábujjak között mindig jól meg kell szárítani. Csak természetes anyagból készült zoknit és cipőt viseljünk. Sokat kell mezítláb járni, de ne szállodák szőnyegpadlóján!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha az öngyógyítási intézkedések nem használnak.

Öngyógyítás

Ha nincs gyulladás vagy az éppen elmúlt, ajánlatos egy gombásodás elleni szer használata.

Fontos: a gombásodás elleni szert legalább 2-3 hétig kell alkalmazni, még akkor is, ha az a benyomásunk, hogy a panaszok már néhány nap múlva megszűntek. Ellenkező esetben a lábgombásodás újra kialakulhat. Az erősen gyulladt lábakat először fertőtlenítő kálium-permanganát oldatban kell füröszteni, vagy egyéb fertőtlenítő oldattal beecsetelni, amely cink-oxidot, faggyút, glicerint és vizet tartalmaz, szárító és hűsítő hatású. Nem szabad formaldehid-tartalmú fertőtlenítőszereket használni. Ez gyakran kontaktekzemát okoz.

A lábgomba kezelése

Fiataloknál az első lábgombásodás gyakran önmagától meggyógyul, ha a megelőzés és az öngyógyítás intézkedéseit betartják és saját öngyógyító erejüket nem zavarják túlságosan aktív kezeléssel. Ezeknél az embereknél egyfajta immunitás fejlődik ki, és újabb fertőzés nem valószínű.

Ha a gombásodás a lábujjkörmöket is megtámadta, akkor a kezelés legtöbbször nagyon hosszadalmas. A gombásodás elleni szerek alkalmazása ez ellen nem használ. Ilyen esetekben csak olyan antimikotikus szerek segítenek, amelyeket az orvos rendelésére hónapokig kell szedni.