Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Neurodermitisz (atópiás ekcéma) Veleszületett allergiás túlérzékenység

Neurodermitisz tünetei

Krónikus, erősen viszkető, felületes gyulladás a bőrön, különböző lefolyással és különböző betegségtünetekkel:

 • csecsemőkori ekcéma (tejvarasodás ). Kb. 3 hónapos kortól bőrpír, hólyagképződés és hámlás az orcákon, arcon. fejbörön.
 • Allergiás túlérzékenység (atopiás dermitís) fiataloknál és felnőtteknél; többnyire szimmetrikus bőrjelenségek az arcon, a nyakszirten, könyéken, térdhajlatban; száraz. kivörösödött. felvakart bőr, erős viszketési inger, elszineződött foltok.

Neurodermitisz okai

A keletkezés pontos oka ismeretlen. Neurodermitis gyakran már a csecsemőkorban kezdődik. Öt közül négynél fennáll a lehetőség, hogy a pubertás után „kinövik". Neurodermitises betegeknek egészen egyéni személyiség-felépítésük van, amivel a lelki terhelésekre reagálnak. A betegség különösen emotionalisan áthatott helyzetekben lép fel és ismétlődő időszakokban tér vissza. Újabb kutatások arra utalnak. hogy bizonyos élelmiszerek — különösen tejtermékek. tojásfehérje, citrustermékek — bőrpírt és viszketési ingert okozhatnak. A legtöbb orvosi tankönyv tagadja, hogy összefüggés lenne az élelmiszerek és a neurodermitis között.

Más tényezők, mint szélsőséges hőmérsékleti ingadozások, gyapjú- és selyemruházat, bizonyos olajok és zsírok, vagy allergiát okozó vegyi anyagok okozhatnak betegséghullámokat. Édesvízi fürdéstől rosszabbodik, tengervízi fürdőzéstől nem változik a betegség.

Megbetegedési kockázat

Az atopiás dermatitis nagyon gyakori megbetegedés, főleg a csecsemőknél és gyermekeknél. Ez a megbetegedés többnyire olyan embereknél lép fel, akik saját maguk vagy családtagjaik szénanáthában, asztmában vagy kötőhártya-gyulladásban szenvednek.

Lehetséges következmények és szövődmények

Jellemző a neurodermitisre a szakaszosan fellépő, heves viszketési inger, ami a bőr vakarására kényszerít. Következménye súlyos bőrsérülés és más, újabb fertőzés ezeken a helyeken. A megbetegedés a betegre és a családjára nagyon nyomasztóan hat. Gyermekek különösen éjszaka szenvednek nagyon az erős viszketési inger miatt. Bőrük szükséges kenése és nyugtató kezelése az egész családi együttélést zavarhatja, s mivel az emotionalis stressztől a panaszok fokozódhatnak, sőt némely orvos nézete szerint ez a betegség okozója is lehet, ördögi kör keletkezik, ami a bőrre és a pszichére egyaránt kihat.

A szülők gyermeküknél a neurodermitis-betegséget gyakran akaratlanul is fenntartják : egy-egy betegséghullám idején az intenzív törődés szinte „jutalomként" hat a gyermekre, ami a betegség okozta panaszokat háttérbe szorítja. Ez nem jelenti azt, hogy ne gondoskodjunk szeretettel a gyermekről, viszont figyelmesen és bíráló szemmel kell figyelnünk a folyamatokat. Neurodermitis önbizalomhiányhoz, visszavonultsághoz, depresszióhoz vezethet és pszichotherápiát tesz szükségessé.

Neurodermitisz megelőzése

Némely orvos ajánlja: ,atopiás családok" gyermekeit az ún. hypoallergizált tápszerekkel kell etetni, ha nem szophatnak. Az ilyen étkeztetés haszna ez idő szerint még nincs egyértelműen bizonyítva.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha az öngyógyítás intézkedései nem okoznak javulást, vagy ha a betegség súlyos esetéről van szó.

Öngyógyítás

Ésszerű intézkedések

  • Egy lehetőleg kiegyensúlyozott érzelmi élet megteremtése. Célszerű a relaxáció technikáját megtanulni, hogy így a feszültségeknek és ezáltal a betegséghullámoknak elejét vegyük. Ha az az érzésünk, hogy nem boldogulunk egyedül a problémákkal, nem kellene visszariadni attól, hogy hivatásos segítséget keressünk.
  • Kerülni kell a szélsőségesen nedves vagy száraz éghajlatot.
  • Mellőzni kell a gyapjúból vagy érdes műszálból készült ruhadarabokat; a selyem- és gyapot anyagok előnyösek.
  • Ajánlatos a bőrt a lehető legritkábban érintkeztetni vízzel és tisztítószerekkel. A bőr tisztítására tisztítótejet, vagy enyhe szappanpótló szert kell alkalmazni.
  • Ne használjunk habfürdőt, hanem olajfürdőket. Ne forró, hanem csak meleg vízzel ajánlatos mosakodni, zuhanyozni vagy fürödni.
  • Tisztítás után a bőrt mindig folyékony bőrápoló szerekkel: krémekkel vagy kenőcsökkel kell bezsírozni.
  • A ruhadarabokat mosás után különös gonddal kell kiöblíteni. Ne használjunk tisztító- vagy lágyítószereket öblítéskor. Az utolsó öblítővízhez adhatunk egy-két evőkanál étkezési ecetet.
  • Ha az ekcéma a lábakon van, kerüljük a magasan és szükségtelenül szorosan csukódó cipőket, pl. gumicsizmákat. Ne viseljünk posztóból vagy prémből készült házicipőt. A nyitott bőr-vagy vászoncipő egészségesebb.

 • Túlságosan magas szobahőmérséklet és ruházat fokozza a viszketési ingert. Minden bőrfertőzést azonnal kezelni kell. Mellőzni kell minden olyan élelmiszert, amit nem tud a beteg elviselni. Ide tartoznak a citrus-termékek, hal, tojás, dió, mandula, hüvelyesek és a cukor minden formájában. Vannak beszámolók olyan betegekről, akiket a klasszikus gyógyítási eljárásokkal éveken át hiába kezeltek, viszont egy szígorú, következetes diéta után panaszmentesek lettek. A nagyon szigorú diéta megterhelését — főként gyermekeknek —nehéz elviselni.
 • Többhetes tartózkodás olyan éghajlat alatt, amely a bőrre előnyös (pl. Eszaki-tenger, magas hegyvidék 1500 m fölött). A kúrák értéke kétséges, mert utána gyakori a visszaesés.
 • Lehetőleg mellőzzük az antibiotikumokkal tör-ténő kezelést, mert új betegséghullámot válthatnak ki.

Neurodermitisz kezelése

Ha az öngyógyítás eredménytelen és a panaszok elviselhetetlenek, akkor az orvos valószínűleg kortízonkenőcsöt vagy -krémet rendel. Gyors hatása miatt a kortizon visszaélésre csábít. A kortizon azonban nem gyógyít, csak a gyulladást csökkenti. A kezelés befejezése után a panaszok fokozottan lépnek fel ismét. Sokféle mellékhatás lehetséges. A neurodermitis hónapokig vagy évekig is eltarthat. Ilyen sokáig semmi esetre sem szabad a beteget kortizonnal kezelni. Ezért a kortizon alkalmazásánál a „szükség"-helyzetek a mérvadók. Az éjszakai erős viszketési ingert enyhíthetik az antihisztaminok. Némelyik szer azonban olyan erősen tompít, hogy még másnap reggel is lehetséges kábultság. Aki antihisztamint szed, ne vezessen autót! Idült betegségállapotnál a körülményekhez igazodva kátránytartalmú gyógyszerek alkalmazása célszerű.