Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Ótvar (impetigo)

Ótvar tünetei

Többnyire a száj és orr körüli kis hólyagok, amelyek rövid idő alatt beszáradnak. A megtámadott bőrrészeken mézsárga pörk képződik, és a barna cukorhoz hasonlít. Ez a megbetegedés viszket, és a vakarás által terjed.

Ótvar okai

Baktérium okozta, nagyon fertőző bőrbetegség.

Megbetegedési kockázat

Ez a betegség elsősorban gyermekeket támad meg.

Lehetséges következmények és szövődmények

A betegség általában viszonylag ártalmatlan. Ha kezeletlenül marad, szétterjedhet az egész testen és különösen kisgyermekeknél életveszélyessé válhat. Szakszerű kezelés általában majdnem azonnali gyógyulást eredményez. Ezután az érintett bőrrészek var nélküliek, világosabbak, de rövid idő múlva felveszik a környező bőr színét. Ritka esetekben, ha streptococcus okozta a megbetegedést, a veséket is megtámadhatja.

Megelőzés

Kerülni kell a fertőzött személyeket.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Mikor felmerül a gyanú, hogy erről a betegségről van szó.

Öngyógyítás

Távolítsa el szappannal és vízzel óvatosan a pörköt, hogy az orvos által rendelt kenőcsöt az érintett bőrrészre kenhesse. A beteg szappanát és törülközőjét szigorúan el kell különíteni a többiekétől. A gyermekek betegségük alatt ne menjenek óvodába vagy iskolába.

Ótvar kezelése

Általában antibiotikumtartalmú zsíros kenőcsöt használnak a kéreg eltávolításához. Kiterjedt hólyagképződéskor antibiotikumot kell szedni. Hogy a veseszövődményt kiküszöböljük, a gyógyulási folyamat után 3-5 hétig ellenőrizni kell a vizeletet.