Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Övsömör (herpes zoster)

Az övsömör okai

Az övsömör, más néven herpes zoster, egy fertőző betegség, amelyet a Varicella-zoster vírus okoz. Ugyanez a vírus felelős a bárányhimlő kialakulásáért is. A bárányhimlőből való felépülés után maga a fertőzést okozó vírus továbbra is a szervezetben marad, nyugalmi állapotban tovább él az idegrendszerben, és hosszú évek is eltelhetnek, mielőtt esetlegesen újra aktiválódik övsömör formájában.

Ennek a típusú vírusos fertőzésnek a jellemzője a piros bőrkiütés, amely égő érzéssel és fájdalommal jár. Általában apró hólyagok sávja jelenik meg a test egyik oldalán, jellemzően a felsőtesten, a nyakon vagy az arcon. Az övsömör a legtöbb esetben két-három héten belül elmúlik, és csak ritkán jelentkezik újra, ha valaki egyszer már átesett rajta.

Tünetek övsömör esetén

Az övsömör első tünetei általában az égető érzés és a fájdalom. A fájdalom jellemzően a test egyik oldalán, kis területeken jelentkezik, amelyet azután piros bőrkiütés követ. Ezek a kiütések apró, vörös, folyadékkal teli hólyagok, amelyek könnyen kifakadnak, a legtöbb esetben a gerinc vonalától kiindulva a felsőtesten, a nyakon, a fülön vagy az arcon jelennek meg, és viszketnek.

Egyes esetekben a fenti tüneteken kívül tapasztalható;

 • láz,
 • hidegrázás,
 • kimerültség,
 • izomgyengeség.

Az övsömörnek lehetnek ritka, ám súlyos szövődményei, például: 

 • a szemre kiterjedő fájdalom és bőrkiütés, amelyet azonnal kezelni kell a szem tartós károsodásának elkerülése érdekében;
 • hallásvesztés vagy erős fájdalom az egyik fülben,
 • szédülés,
 • az ízlelés elvesztése, ami a Ramsay Hunt szindróma tünete is lehet;
 • bakteriális fertőzések, amelyre a bőr pirosodása, megduzzadása és meleg érzete utalhat.

Övsömör tünetei

Kinek van esélye az övsömör kialakulására?

Az övsömör tulajdonképpen bárkinél kialakulhat, aki korábban átesett a bárányhimlő fertőzésen. Nagyobb azonban az esély a betegség kialakulására a

 • 60 év feletti személyeknél;
 • az immunrendszert gyengítő betegségekben szenvedőknél, például HIV, AIDS vagy rákbetegeknél; kemoterápiát vagy besugárzásos kezelés alatt álló személyeknél;
 • az immunrendszert gyengítő, például szteroidokat vagy szervátültetés utáni gyógyszereket rendszeresen szedő személyeknél.  

Övsömör az idősebb felnőttek esetében

Az övsömör különösen gyakori az idősebb korosztálynál, ezen belül isa leggyakoribba 60-80 év közötti felnőttek esetében. Háromból egy ember élete során átesik az övsömör fertőzésen. Az esetek felében a páciensek a 60-as éveikben járó vagy ennél idősebb személyek, mivel az idősebb szervezet immunrendszere könnyebben eshet áldozatul a vírus támadásának.

Az idősebb korosztály esetében sokkal valószínűbb a komplikációk kialakulása is,beleértve a kiterjedtebb területű bőrkiütéseket és a kifakadt hólyagokból származó bakteriális fertőzéseket. Ezenkívül sokkal fogékonyabbak a tüdőgyulladásra és az agyvelőgyulladásra is, így a víruselleni kezelés korai megkezdése érdekében rendkívül fontos az orvos mielőbbi felkeresése.

Az övsömör kialakulásának megelőzésére a 60 év feletti személyeknek érdemes övsömör elleni védőoltást kérniük. A már kialakult betegségnél a fájdalom enyhítésére hidegvizes ruhát tehetünk a hólyagokra, a kiütéseket pedig a lehetőségekhez mérten minél jobban be kell fedni, hogy megelőzzük a varicella vírus átterjedését más személyekre. Az orvos felvilágosítást tud adni, hogy kaphatunk-e antivírus gyógyszert, amely segít csökkenteni a betegség időtartamát és intenzitását, emellett felírhat fájdalomcsillapító gyógyszert is, amennyiben szükséges.  

Övsömör a terhesség alatt

Bár az övsömör kialakulása a terhesség ideje alatt ritka, nem példanélküli. Ha olyan személlyel kerülünk kapcsolatban, aki bárányhimlő vagy övsömör fertőzésen esik át, mi magunk is elkaphatjuk a bárányhimlőt, amennyiben korábban még nem estünk át rajta vagy nem kaptunk ellene védőoltást.

Attól függően, hogy a várandós nő hányadik trimeszterben van, a terhesség alatti bárányhimlő okozhat születési rendellenességeket. A bárányhimlő védőoltásának terhesség előtt történő beadatása fontos lépés lehet a gyermek védelmét tekintve. Az övsömör esetében kevésbé valószínű a szövődmények előfordulása, ennek ellenére ez szintén kellemetlen lehet.

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a terhesség alatt piros bőrkiütéseket észlelünk magunkon. Az övsömör kezelésére használatos antivírus gyógyszerek alkalmazása a terhesség alatt is biztonságos. Az antihisztaminok szintén segíthetnek a viszkető érzés enyhítésében, az acetaminophenek pedig a fájdalom csökkentésében.

Hogyan diagnosztizáljuk az övsömört?

A legtöbb esetben az övsömör a bőrkiütések és hólyagok egyszerű fizikai vizsgálatával diagnosztizálható. Az orvos további kérdéseket is tehet fel a korábbi kórtörténetünkkel kapcsolatban. Előfordulhat, hogy az orvos a bőrmintából vagy a hólyagokból vett folyadékból további vizsgálatot rendel el a vírus jelenlétének megerősítésére. 

Az övsömör lehetséges következményei, szövődményei

 Az övsömör önmagában is elég fájdalmas és kellemetlen tud lenni, fontos azonban, hogy figyeljünk az esetleges szövődmények tüneteire is. Az övsömörnek az alábbi szövődményei lehetnek:

 • szemkárosodás, hogyha a kiütések és/vagy a hólyagok a szemhez túl közel jelennek meg; 
 • bakteriális bőrfertőzés, ami a kifakadt hólyagokból eredhet és igen komoly kimenetelű is lehet;
 • Ramsay Hunt szindróma, amennyiben az övsömör a fej idegeit érinti, ami részleges arcidegbénulást vagy halláskárosodást is okozhat, ha nem kezelik, korai kezelés esetén azonban a páciens teljesen felépülhet a betegségből;
 • tüdőgyulladás;
 • agy- vagy gerincvelőgyulladás, például encephalitis vagy meningitis, amelyek rendkívül súlyosak és életveszélyesek.

Az övsömör megelőzése

A védőoltás segít megelőzni, hogy az övsömör tünetei súlyosak legyenek, illetve, hogy betegségnek szövődményei alakuljanak ki. Minden gyermeknek kellene bárányhimlő elleni védőoltást kapnia, valamint azoknak a felnőtteknek, akik még nem estek át a bárányhimlő fertőzésen, szintén meg kellene kapniuk a védőoltást.

Az oltás még nem garantálja, hogy nem is kapja el valaki a bárányhimlő fertőzést, ám 10 beoltott személyből 9 esetében megelőzi a betegség kialakulását.

A 60 évnél idősebb korosztály számára szükséges lenne az övsömör elleni védőoltás, amely segít enyhíteni az övsömör tüneteinek megjelenését, valamint megelőzni a szövődmények kialakulását.

Mivel az övsömör fertőző, amennyiben valaki megfertőződik, a következő óvintézkedések szükségesek, hogy megelőzzük a fertőzés továbbadását:

 • a kiütéses bőrfelületet a lehetőség szerint tartsuk minél jobban befedve; 
 • kerüljük az olyan személyekkel való találkozást, akik még nem estek át bárányhimlő fertőzésen, vagy le van gyengülve az immunrendszerük;
 • figyeljünk a minél gyakoribb kézmosásra

 

 

 

Övsömör Kezelése

Az övsömörnek nincsen ismert gyógymódja, azonban gyógyszerekkel csökkenthető a tünetek kellemetlensége, valamint a fertőzés lefolyási idejének hossza.

A gyógyszerek különfélék lehetnek, kaphatunk antivírus gyógyszert a fájdalom csökkentésére és a gyógyulás gyorsítására; gyulladáscsökkentőket a fájdalom és duzzanatok csökkentésére; narkotikumot és érzéstelenítőt szintén a fájdalomcsökkentésre; görcsoldót a fájdalom elhúzódásának megelőzésére; antihisztamint a viszketés csökkentésére; valamint capsaicint az úgynevezett post-herpes neuralgia, azaz a herpesz vírus fertőzés utáni idegfájdalom kockázatának csökkentésére.

Otthoni praktikák szintén enyhíthetnek az övsömör tünetein:

 • a hidegvizes borogatás, csakúgy, mint a
 • kolloid zablisztes fürdő segít a fájdalom és a viszketés csökkentésében,
 • a kalamin kenőccsel vagy oldattal pedig szintén a viszketést enyhíthetjük.

Az övsömör általában néhány héten belül elmúlik és ritkán jelenik meg ismét. Amennyiben a tünetek 10 napon belül nem enyhülnek, keressük fel az orvost ismételt ellenőrzés és konzultáció céljából.