Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Bőrbetegségek

Övsömör (herpes zoster)

Tünetek övsömör esetén

Féloldalas égő fájdalom, bőrpír és kis hólyagok keletkezése jellemzi.

Az övsömör a test minden részén felléphet, többnyire azonban a törzsön vagy az arcon. A kis hólyagok egymás után jelennek meg egy idegduc köleében, majd beszáradnak és kb. 2-3 hét múlva eltűnnek, kis hegeket hagynak hátra. Az égő fájdalmak még hetekig vagy hónapokig tarthatnak.

Övsömör tünetei

Az érintett személyek gyakran a kiütés megjelenése előtt rosszul érzik magukat, levertek és fájdalmat éreznek azokon a bőrfelületeken, amelyeken később a kiütés mutatkozni fog.

Az övsömör okai

Fertőzés a Varicellazoster-vírussal, ugyanazzal vírussal, amely a bárányhimlőt okozza. Ez a vírus bizonyos idegdúcokban (a hátgerinc mentén) a fertőzés után megbúvik. A test immunrendszerének gyengülésekor a vírus aktivizálódik.

Megbetegedési kockázat

Minden életkorban felléphet, de többnyire az éves éltkoron túl. A megbetegéd valószínűsége a legyengűlt immunrendszerű személyeknél fokozott.

Az övsömör lehetséges következményei, szövődményei

A betegség addig fertőző, amíg hólyagocskák vannak. Azok a személyek kaphatják meg leginkább ezt a "gyermekbetegséget", akiknek nem volt bárányhímlőkük.

Az övsömör a legtöbb esetben 2-4 héten belül gyógyul, maradandó károsodás nélkül. Ritka esetben az érintett helyek még éveig fájnak.

Az arccsömörnél ideiglenesen megbánulhatnak az arcidegek. Ha a betegség a szemet érinti, károsodhat a kötőhártya és a szaruhártya is, és ez a látás elvesztéséhez vezethet.

Az övsömör megelőzése

Nem lehetséges. Mindenesetre a korai kezelés vírus elleni szerekkel a betegség lefolyását lényegesen enyhítheti. Az övsömör az egészséges immunrendszerű személyeknél az életben csak egyszer fordul elő.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az övsömör legelső jelinél. Ha az arcot támadta meg, akkor azonnal fel kell keresni a szemorvost.

Öngyógyítás

Kerülni kell a nyirkosságot, léghuzatot és a hideget. A meleg enyhíti a panaszt. Ajánlaot, hogy a beteg minél többet pihentesse a szemét. A fájdalmakat egyszerű fájdalomcsillapítóval lehet enyhíteni.

Övsömör Kezelése

A szövődmény nélküli övsömörön zsíros tartalmú kenőcsökkel lehet segíteni, hogy a beszáradt hólyagocskák fájdalom nélkül leváljanak. Az érintett helyeket kötéssel le lehet fedni. Nagyon erős, vagy nagyon fájdalmas övsömör esetén forduljon orvosához aki megfelelő gyógyszeres kezeléssel, vagy infuziós oldalt segítségével gyorsíthatja a betegség gyorsabb lefolyását.