Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Bőrbetegségek

Pikkelysömör (psoriasis)

A pikkelysömör tünetei

Téglavörös, kiemelkedő, általában nem viszkető bőrfoltok, melyeket ezüstfehér pikkelyek fednek. Ezek a pikkelysömörgócok gyakran kicsik és pontszerűek, de lehetnek érme, sőt tenyér nagyságúak.

Leggyakrabban a térden, könyéken, a keresztcsont fölött és a fejbőrön jelentkeznek. A hónaljakban, melleken, nemi szerveken és a végbél táján ritkábban jelentkeznek. A száj nyálkahártyája mentes tőlük.

A kezeken és a lábakon többnyire élesen elhatárolt vörös plakkok keletkeznek, fájdalmas bőrberepedésekkel vagy kis hólyagokkal. Kb. az esetek harmadában, ill. a felében a körmök is érintettek; a körmök megvastagodnak, kis gödrök keletkeznek rajtuk (ún. pettyes köröm); néha a körmök sárgásfehérre színeződnek és olyanok a szélek, mintha olajfoltok lennének rajtuk. Ezek a beteg körmök gyorsabban nőnek, mint normálisan és részben elválnak a körömágytól.

Pikkelysömör arcon

pikkelysömör arcon ↑

A betegség minden életkorban jelentkezhet. A folyamat lökésszerű, de gyakoriságuk, időtartamuk és intenzitásuk nagyon változó.

A pikkelysömör okai

Valószínűleg öröklött zavar, mely az érintett bőrrészeken a bőrsejteket átlagon felüli gyorsaságú bőrsejtképződésre ösztönzi. A betegség kiváltó okai lehetnek:

  • Fertőző betegségek, mint pl. torokgyulladás, influenza, bronchitis.
  • Gyógyszere, mint lítiumsók depressio kezelésére, maláriaellenes szerek és ún. béta-blokkolók szív- és keringéses megbetegedések kezelésére.
  • Erős érzelmi megterhelés.
  • A bőr sérülései.

Megbetegedési kockázat

A lakosság kb. két százaléka szenved ebben a betegségben. A megbetegedési kockázat gyermekeknél 25 százalékra emelkedik, ha a szülők egyike pikkelysömörben szenved, és 60-70 százalékra, ha mindkét szülő beteg.

pikkelysömör jellegzetes tünetei a karon ↑

A pikkelysömör lehetséges következményei és szövődményei

A pikkelysömör végigkísérheti a beteget egész élete során. A betegek kb. kétharmadánál általában hosszabb, ismétlődő szakaszok váltakoznak, amelyekben a betegség alig észlelhető.

Nem fertőző. Sok beteg azért szenved tőle különösen, mert amíg a betegséghullám tart, látható, és a környezetük „leprásként” kezeli őket. Kisebbrendűségi érzés és szociális visszavonultság lehet a következménye.

Akit embertársainak ilyen magatartása közérzetében zavar, az ne féljen önsegélyező csoportokhoz fordulni megbeszélési lehetőségért, vagy kérje hivatásos pszichológus szakorvos segítségét.

A betegség akkor a legzavaróbb, ha a kezeken lép fel. A megbetegedés láthatóvá válik és a munka végzése nehézségekbe ütközik. A legtöbb krém és kenőcs zsíros, így minden tárgy, papír, amivel dolgozni kell, összekenődik és foltos lesz.

A pikkelysömör csak ritkán jár olyan komplikációval, amit nehéz kezelni.

  • Ha a betegség által okozott foltok az egész testen elterjednek, az orvosok ezt erythrodermiának nevezik.
  • Ha a pikkelysömör plakkjain pustulák jelennek meg (psoriasis pustulosa).

A betegek kb. egyötödénél a bőrelváltozások mellett még ízületi panaszok is előfordulhatnak (psoriasis-arthritis).

Megelőzés

Nem lehetséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Olyan gyorsan, ahogy csak lehetséges.

Öngyógyítás

Diéták nem befolyásolják a betegséget.

Napfürdőzés általában javít a panaszokon, viszont a leégés kifejezetten ártalmas.

A bőrt rugalmasan kell tartani:

  • rendszeres fürdőkkel; a fürdővízbe egy pohár tejet és egy kávéskanál olívaolajat kell keverni,
  • ajánlatos a test rendszeres bedörzsölése zsírtartalmú szerekkel és testápoló olajjal.

Kezelés

Habár a külső kezelés kényelmetlenebb és körülményesebb, mégis először ezeket a lehetőségeket kell kimeríteni, mielőtt a belső kezelésre térnénk.