Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Tinea versicolor (Pityriasis versicolor), bőrgombásodás a mell és hátközépen

Tinea versicolor tünetei

Különböző mértékben elszineződött bőrfoltok a mell- és hátközép azon területein, ahol a faggyúmirigyek találhatók (piszkossárga, barnás korpádzó hámlás). A betegség egy különös formája a pityriasis versicolor, amely az érintett bőrterületek színveszteségéhez vezet, és így fehér foltok kialakulásával válik láthatóvá.

Okok

Ártalmatlan, felületes, gyulladást nem okozó gombafertőzés eredményezi azt, hogy a megtámadott bőrrész idővel elszíntelenedik. A körülötte lévő bőr ezáltal sötétebbnek látszik, különösen napozásnál. Igy lehetséges, hogy a megbetegedés csak nyáron vehető észre.

Megbetegedési kockázat

A megbetegedési kockázat fokozódik azoknál az embereknél, akik erősen izzadnak. Az a szokás, hogy a nem mosható ruhadarabokat közvetlen a testre húzzuk, hozzájárul a visszaeséshez. Napozószerek és krémek elősegítik a gomba fejlődését.

Lehetséges következmények és szövődmények

A betegség ártalmatlan és alig fertőző. Mint minden megbetegedés, amely a külső megjelenést befolyásolja, ez is hatással lehet a lelkiállapotra.

Megelőzés

Rendszeres mosakodás, a bőr ledörzsölése masszázskefével.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a foltok zavaróak.

Öngyógyítás

Az öngyógyításnak nincsen értelme, ha előzőleg nem tisztázódott, hogy valóban erről a gombabetegségről van-e szó.

Tinea versicolor kezelése

A megtámadott helyekre egy-két hétig rendszeresen felkenünk egy gomba elleni szert (pl. Canes-ten). Mivel észrevétlenül a fejbőrre is átterjedhet, a kezelés ideje alatt ajánlatos a hajat selendisulfid-tartalmú samponnal mosni. Bizonyos esetekben a bőrgyógyász speciális bedörzsölendő tinktúrát rendel. Ha a külső kezelés eredménytelen maradt és a gombásodás nagyon szétterjedt és ismételten kiújul, akkor belső kezelésként egy gomba elleni szer, ketokonazol szedése szükséges. Ezt a gyógyszert kb. két hétig kell szedni.

Mellékhatás ugyan ritkán következik be, ám akkor súlyos májkárosodás lehet. A kezelés után esetleg még egy ideig megmaradnak a foltok, amíg a bőr a napozás során fel nem veszi a környező bőr színét.