Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Rosacea (arcrezesség)

Rosacea tünetei

Eleinte csak a durva pórusú bőr folt formájú kivörösödése, főként az orron, homlokon és az arcon. Később kis papulák és pustulák fejlődnek ki. Némely esetben ez a megbetegedés éveken át ismétlődik, vagy fennáll az egész életen át. Ez a megbetegedés többnyire világos bőrű személyeket támad meg, 30-50 éves életkorban. Ha kezeletlenül marad, kifejlődhet belőle — majdnem kizárólag férfiaknál — az úgynevezett „hagy-maorr" (rhinophyma).

Rosacea okai

Sokféle okot feltételeznek, pl. öröklött hajlam és belső megbetegedések. Ellentétben az általános véleménnyel a „borvirágos vörös orr" keletkezésénél az alkohol nem játszik szerepet. Sokféle meghatározhatatlan inger válthat ki arcvörösödést; izgalom, erős érzelmi töltésű stressz, hőség, erősen fűszerezett élelmiszerek, forró italok. Sok orvos véleménye szerint a faggyú összetétele jelentős szerepet játszik a megbetegedés keletkezésében.

Megbetegedési kockázat

Nőknél kissé gyakoribb, mint a férfiaknál.

Lehetséges következmények és szövődmények

A betegség ártalmatlan és nem fertőz, de feltűnősége miatt gyakran erős hatással van az illető lelkiállapotára. Némely esetben átterjed a megbetegedés a szemekre, és kötőhártya-gyulladás fejlődik ki.

Megelőzés

A tudomány mai állása szerint megelőzése nem lehetséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A fent nevezett panaszok előfordulása esetén.

öngyógyitás

Mint az akne esetében, nagyon fontos a gondos bőrtisztítás : mossa le naponta kétszer az érintett bőrhelyeket enyhe tisztítótejjel. Ne használjon kenőcsöket, krémeket, csak ha azt az orvos rendelte vagy ajánlotta.

Rosacea kezelése

A rosacea kezelése hasonló az aknénál alkalmazott kezeléshez; gondos bőrtisztogatás, antibiotikumok szedése, mint pl. tetraciklin több héten át.

Kortizontartalmú gyógyszereket ennél a betegségnél nem ajánlatos használni, mert a betegség a kezelés után felerősödik. A kitágult és a bőrön is látható pórusokat finom elektromos tűvel ki lehet „égetni" és így eltávolítani. Ezt az eljárást „elektrodesiccatio"-nak nevezik és nagyon fájdalmas. Több kezelésre van szükség, az eredmény közepes és a panaszok utána ismét megjelenhetnek.

A Rhinophymát, az ún. „hagymaorrot" csak műtéti úton lehet kezelni. A gyógyulás nagyon gyors, de fennáll a lehetősége annak, hogy idővel kiújul.