Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Rühesség (scabies)

A rühesség tünetei

Erős viszketési inger. Kicsi kivörösödött, egymás melletti kis papulák és pörsenések az ujjak oldalfelületein, a csuklóhajlatokban, a bokákon, az altesten (ülőfelületeken, nemi szervek táján). A viszketési inger közvetlenül lefekvés után a legerősebb. A gondos testápolás nem enyíti a viszketési ingert. Az enyhe bőrelváltozás könnyen tűnhet allergiának vagy ekcémának, és ezért helytelenül kezelik (pl. kortizonkenőccsel).

Okok

A bőrt atkák támadják meg, amelyek a bőr szarurétegeiben kis járatokat ásnak maguknak. A rühességet fertőzött személlyel történő közvetlen érintkezéssel (pl. nemi érintkezésnél), vagy – ritkán – fertőzött ágyneművel vagy ruházattal történő érintkezés által lehet megkapni. A viszketési inger kb. 3-4 héttel a fertőzés után jelentkezik.

Az elterjedt véleménnyel ellentétben felléphet a „legjobb családokban”  és a legjobb egészségügyi feltételek mellett is.

Megbetegedési kockázat fokozódik

Olyan embereknél, akik nagyon szoros közelségben élnek (vagy élniük kell) egymással.

Lehetséges következmények és szövődmények

Többnyire az egész családot megfertőzték az atkák.

Az erős viszketési inger vakaráshoz vezet. A felvakart helyek könnyen begyulladhatnak. Némely személynél allergiát váltanak ki az atkák és újabb kiütések fejlődnek ki.

Megelőzés

Biztos megelőzés nem lehetséges. A rühességgel minden személy fertőződhet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amikor az a gyanúja támad, hogy rühes.

Öngyógyítás

Minden esetleg fertőzött fehérneműt és ruhadarabot mosáskor magas hőfokon kell mosni. Ha ez nem lehetséges, akkor legalább négy napig nem szabad használni. Ezen idő alatt az atkák elpusztulnak, ha nem kerülnek újra érintkezésbe a bőrrel.

Kezelés

Az egész test bedörzsölése Linimentum scabicidummal.