Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Bőrbetegségek

Szemölcsök

Szemölcsök

Szemölcsök tünetei

Kiemelkedő, elszarusodott, bőrszínű csomók szemölcsös felülettel: a test bármely részén előfordulhatnak. A szemölcsök önmagukban fájdalmatlanok, de okozhatnak fájdalmat, pl. a talpon rálépéskor.

Szemölcs kialakulásának okai

Keletkezésükhöz két feltétel szükséges: 

  • Egy szemölcsvirus (humán papillomavirus). 
  • Ennek a vírusnak a bőrön behatolási helyet kell találnia.

A szemölcsök közvetlen érintkezéssel vihetők át, uszodákban és tornatermekben is. A szemölcs fertőzésének és láthatóvá válásának alappangási idő) átlagos ideje 3-4 hónap.

Megbetegedési kockázat

Az orvosokat igen sok alkalommal keresik fel szemölcsök miatt. A szemölcsök minden életkorban kialakulhatnak, de túlnyomóan gyermekeknél és fiataloknál találhatók. Idősebb embereknél ritkábbak.

Szemölcsök lehetséges következményei

A szemölcsök ártalmatlanok. Mivel fertőzőek, elterjedhetnek az egész testen. Ilyenkor azonban már a külső megjelenést és a körzérzetet is befolyásolhatják.  

Hogyan előzhető meg a szemölcs kialakulása?

Elméletileg úgy lehetséges, hogy kerüljük a közvetlen bőrérintkezést olyan személlyel, akinek szemölcsei vannak.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Erős el terjedéskor.
  • Ha a külső megjelenést előnytelenül befolyásolja.
  • Ha a hímvesszőn vagy a szeméremajkakon lévő szemölcsök esetében. 
  • Ha a szemölcsös személy 45 évesnél idősebb, hogy az orvos a bőrrák lehetőségét kizárhassa. 
  • Ha az öngyógyítási intézkedések eredménytelenek maradtak.

Öngyógyítás

Számtalan népi gyógyításmódot használnak a szemölcsök ellen, kezdve a „ráolvasás"-tól a titokzatos gyógynövénykivonatokig.  A szemölcsök nagy része hat hónapon belül magától eltűnik, anélkül, hogy tennénk ellenük valamit. Ajánlják szemölcstapasz felragasztását is, amely szalicilsavat tartalmaz. A felpuhított szaruréteget ollóval, reszelővel, vagy szarugyaluval ismételten eltávolítjuk, lefejtjük. A tapaszt háromnaponként cseréljük, amíg a szemölcs kifehéredik. Ez három hónapig is eltarthat. Ez a kezelés azonban nem akadályozza meg azt, hogy újabb szemölcsök keletkezzenek.

Szemölcs kezelése

Attól függ, hogy milyen számban, helyen és módon keletkeznek a szemölcsök. A szemölcsöket többnyire oldatokkal és szalicilsavas tapasszal, podofillin, benzol, tretinoin stb. anyagokkal próbálják leoldani.

Szemölcs műtét

Ha a gyógyszeres kezelés nem segít, műtéti úton lehet a szemölcsöt eltávolítani:

  • A szemölcs fagyasztása folyékony nitrogénnel. Helyi érzéstelenítés nem szükséges. Néhány óra múlva hólyag keletkezik, amit lefejtenek és antibiotikummal kezelnek. Közönséges szemölcsökhöz általában több kezelés kell.
  • Elektromos leégetés: helyi érzéstelenítés mellett nagyfeszültségű árammal a szemölcsöt leégetik. elszenesítik és egy éles kanállal kikotorják. Ennek a módszernek a hátránya az, hogy gyakran fájdalmas sebhelyeket hagy hátra, és a rnütöttek kb. harmadánál kiújulnak a szemölcsök.