Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Túlzott izzadás, verejtékezés (hyperhidrosis)

Túlzott izzadás tünetei

Néha nehéz eldönteni, hogy a verejtékezés valóban túlzott-e, vagy a jelenség csak a test természetes reakciója a melegre, stresszre. A verejtékezés néha kellemetlen szaggal jár.

Túlzott izzadás okai

A testhömérsékletet a verejtékkiválasztás szabályozza. Az egész testre kiterjedő, túlzott verejtékezés eredhet láztól, hormonzavaroktól vagy gyógyszerek (pl. kortizon) használatától. Tenyerünk, talpunk és hónaljunk pszichés megterhelésre többnyire erősen izzad.

A kockázat fokozódik

  • Erősen túlsúlyos embernél, 
  • fiataloknál pubertáskorban,
  • fodrászoknál, akik hidegdauer-folyadékkal dolgoznak; gyakran izzad a tenyerük és ennek következtében ekzema keletkezik.

Lehetséges következmények és szövődmények

A fokozott verejtékezés ártalmatlan, de egyaránt kellemetlen az izzadónak és a környezetének. A verejtékes bőr érzékenyebb ingerekre és hajlamos gyulladásokra.

Túlzott verejtékezés megelőzése

Szellős, nedvességszívó ruházat viselése. Verejtékezést okozó italok (tea, kávé és alkohol) mellőzése. Esetleg a meglévő túlsúly csökkentése, fodrászoknál a hidegdauer-folyadékok használatánál kesztyű viselése.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha az öngyógyítási tevékenység nem segít.

Öngyógyítás

  • A mosakodás megszünteti a kellemetlen verejtékszagot. 
  • Zsályatea fékezi a verejtéktermelést.
  • Akit „a félelemtől gyakran kiver a verejték'', igyekezzék kikapcsolódni.
  • A dezodoransok lényegében alkoholbol. parfümökből és deo-hatóanyagokból állnak. Az alkohol kiszárítja a bőrt és a felfrissülés érzetét kelti, a parfüm elfedi az izzadságszagot; a deo-hatóanyagoknak kell azokat a baktériumokat elpusztítaniuk, melyek felbontják a verejtéket és a kellemetlen szagot okozzák. Valamennyi dezodorans hasonlóan hat. A különbség inkább csak az árban és az illatban van. Mellékhatásként bőrizgalom léphet fel. Környezetvé-delmi szempontból válasszon pumpálható golyót sprayt vagy rudat. -
  • Verejtékezést csökkentő szereket (anti-transpiránsok) csak erős verejtékezéskor kellene szedni. Ezek a szerek fémsókat, savakat és aldehidet tartalmaznak, amelyek a verejtékmirigyeket összehúzzák, a verejtékképzést 20-30 százalékkal csökkentik. Kockázatuk ingerelhetik a bőrt, gyulladást okozhatnak.

Kezelés

  • Gyógyszerek, amelyek a szimpatikus idegrendszert gátolják (ún. anti kolinergikumok, mint atropin). De jelentősek a mellékhatások - szájszáradás és látászavarok - és általában már akkor jelentkeznek, amikor még nem csökkentik a verejték mennyiségét.
  • A verejtékmirigyek eltávolítása műtéti, vagy a -verejtékmirigyeket beidegző idegek - sebészeti úton történő átvágása. A kockázat olyan nagy, megfontolandó, megéri-e?