Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Bőrbetegségek

Vitiligo ("fehérfolt" betegség)

Éles hatású fehér bőrfoltok, melyeket gyakran a normál bőrnél sötétebb színű gyűrű övez. Napbarnított bőrön különösen feltűnőek a foltok. Általában lassú növekedést mutatnak.

Vitiligo okai

Nem ismertek. Feltételezhető, hogy az általános immunrendszerben keletkezett zavar okozhatja. A kockázat fokozódik Olyan embereknél, akik cukorbetegségben vagy pajzsmirigy-megbetegedésben szenvednek, vagy akiknek az immunrendszere megbetegedett.

Lehetséges következmények és szövődmények

Habár a foltok ártalmatlanok és nem fertőzőek, mégis nagyon nagy terhelést jelentenek az érintettek számára, mert elcsúfítják az illetőt. A világos helyek a napsugárzásra nagyon érzékenyek.

Vitiligo megelőzése

A tudomány mai állása szerint megelőzése nem lehetséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a foltok nagyon torzítóan hatnak. óngyógyítás Lehetőleg kerüljük a napozást vagy a normális színű bőr barnulását nagyon hatékony fényvédő szerrel előzzük meg. Igy megakadályozhatjuk, hogy a színellentét még erősebb legyen. A fehér foltokat kozmetikai szerekkel lefedhetjük (smink), vagy önbarnító szerekkel átszínezhetjük.

Vitiligo kezelése

  • Helyi fotokemoterápia : a kis foltokra felvisz-szük a Geroxalent. Így a napozás vagy a mesterséges ultraibolya fény hatására némely esetben megbarnulnak a fehér foltok.
  • PUVA-terápia, mint a pikkelysömör esetén. Ez a kezelés nagyon körülményes. Hónapokig, sőt évekig is eltarthat, míg elérhető a kozmetikailag megfelelő bőrszín. A besugárzás esetleg fokozza a bőrrák kifejlődésének a veszélyét.
  • A fehér foltok sötétítése helyett megkísérelhetjük a normális bőrt az arcon és a kezeken fakítani, hogy így egységes világos bőrszínt kapjunk. Lehetséges, hogy ezt kevésbé találjuk kellemetlennek, mint a kontrasztot a sötét és a világos helyek között.