Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Cikkek, érdekességek

2017. szeptember 20. | cikk megtekintése
A masszázs típusai

A különböző masszázsfajták más-más pozitív élettani hatásokkal járhatnak, például enyhíthetik az izomgörcsöt és a sérülések okozta panaszokat, vagy javíthatják a vérkeringést.

2017. szeptember 19. | cikk megtekintése
Hasmenés kezelése

A hasmenés híg, vizes széklet gyakori, robbanásszerű ürítése. Számos betegség kísérő tünete lehet. Az utazók hasmenése az egyik leggyakoribb betegség, amelyet a trópusi és szubtrópusi országokba látogatók megtapasztalhatnak.

2017. szeptember 18. | cikk megtekintése
Gyomorégés

A gyomorégés fájdalmas, égető érzés, amely általéban a mellkas közepe táján jelentkezik, de amelyet néha a torokban is lehet érezni.

2017. szeptember 17. | cikk megtekintése
Ödéma

Az ödéma (vizenyő) kóros folyadékfelhalmozódást jelent. A keringési rendszerből kiszivárgó folyadék (főleg víz) a szövetkeben halmozódik fel. A bokák körül a leggyakoribb - ez a nehézségi erő miatt van így -, de kialakulhat máshol is, különösen a tüdőben és a hasüregben.

2017. szeptember 16. | cikk megtekintése
Ostorcsapás-sérülés

Az ostorcsapás-sérülés a nyak erőteljes előre-, majd hátrarándulása következtében alakulhat ki. Leggyakrabban a hirtelen fékezéssel járó autóbalesetek velejárója, de megerőltető tevékenységek végzésekor, például búvárkodás közben is előfordulhat.

2017. szeptember 15. | cikk megtekintése
Trópusi betegségek

Napjainkban a távoli országokba való utazás jóval egyszerűbb és olcsóbb, mint korábban volt. Az amúgy kellemes élményt tönkreteheti az elővigyázatlanság. Néhány egyszerű óvintézkedéssel csökkenthetjük az utazással kapcsolatos egészségügyi kockázatokat.

2017. szeptember 14. | cikk megtekintése
Az üszkösödés tünetei, kezelése

Üszkösödésnek azt a folyamatot nevezzük, amikor a test valamely szövete elveszíti vérellátását és elhal. Főként a végtagokon, valamint a kéz- és lábujjakon fordul elő.

2017. szeptember 13. | cikk megtekintése
A magzati ultrahang vizsgálatról

Az ultrahangvizsgálat során magas frekvenciájú hanghullámokat használnak a belső szervek részletes képének megalkotásához. Bár az ultrahang bármely lágy szövet, például a szív, a máj vagy a vese vizsgálatára alkalmas, a legelterjedtebb alkalmazása mégis a magzat terhesség alatti vizsgálatához kapcsolódik.

2017. szeptember 11. | cikk megtekintése
Utazási betegség

Sok ember, különösen gyermek, megtapasztalja a mozgás okozta úgynevezett tengeri betegséget, amelyet hányinger és émelygés jellemez. A jármű mozgása ideiglenesen felborítja a kapcsolatot a látottak és a belső fül egyensúlyozó működése között. A szem alkalmazkodik a mozgáshoz, a belső fül azonban nem, ezért az agy egymásnak ellentmondó jeleket kap.

2017. szeptember 10. | cikk megtekintése
A vénák és betegségeik

A vénák feladata, hogy a szervezet minden részéből összegyűjtsék a vért, és visszajuttassák a szívhez.