Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Cikkek, érdekességek

A vénák védelmében

2017. március 10. | vissza a cikkekhez

Az egyre több embert – főleg hölgyeket – érintő visszérbetegséggel nem csak azért kell foglalkozni, mert hogy a rejtegetni való lilás-kékes dudorok nem éppenséggel szépek, hanem azért is mert a vénák kóros tágulása könnyen komolyabb problémákhoz, akár trombózishoz is vezethet. Így következzen néhány nagyon egyszerűen megvalósítható tipp, melyekkel sokat tehetsz lábaid egészségéért.

 A vénák védelmében

 

 

Mozgás a munkahelyen és azon túl

Mint oly sok probléma esetében, a rendszeres mozgás a visszérbetegség megelőzésében és kezelésében is nagy segítséget jelenthet. Az orvosok szerint a vénás keringés szempontjából a leghasznosabb sporttevékenység a – természetesen megfelelő cipőben végzett – séta. De lábaid egészsége érdekében szintén érdemes lehet kis szabadidődet egy pici úszással, biciklizéssel vagy tánccal eltöltened. Ezekkel szemben az olyan sportágak, (mint például a tenisz, a kézi- vagy a kosárlabda) inkább a kerülendő kategóriába tartoznak, mivel ezek hatására a vénák kitágulhatnak.

Persze a rendszeres sportolás nagyon fontos, ám azok se tőrjenek le, akiknek feszített munkatempójuk mellett nincs ideje uszodába járkálni vagy a parkban sétálgatni, ugyanis már a munkahelyeden ülve vagy ácsorogva is sokat tehetsz az egészségedért. Akár ülő akár álló munkát végzel a kemény melót néha bizony érdemes egy kis sétával vagy a lábaiddal végzett köröző mozdulatokkal megszakítanod, mivel ezek segítik a vénás visszafolyást és nagyon jót tesznek a keringésnek. 

 

 

Meleg helyett inkább a hideg

Főleg a téli hidegben, ki ne imádna belezuttyanni egy forró vízzel teli kádba vagy becsücsülni a közeli uszodába egy kis szaunázásra. Azonban bármennyire is vonzóak ezek a tevékenységek a visszérbetegséggel küzdőknek sajnos kerülendőek. Mivel a meleg elősegíti a vénák tágulását, így a szaunázás, a forró fürdő, a napozás, sőt még a meleg gyanta használata sem ajánlott. Ezzel szemben az egészségednek jót tehet, ha a fürdés zárásaként lábaidat egy kis hidegvízzel zuhanyoztatod le, ami nem csak a vénák működését fogja segíteni, de még a lábfájdalmat és a nehézláb érzését is képes enyhíteni.

A megterhelő túlsúly

A túlzott testsúly megannyi egészségre káros hatása mellett a vénáknak sem tesz jót. Ezért fontos, hogy fordíts némi figyelmet a táplálkozásodra, fogyassz elegendő rostdús ételt és megfelelő mennyiségű vizet. Ellenben a telített zsírok – például a vaj és a vörös húsok – fogyasztása nem ajánlott.

 

 

A ruha nem divat kérdése

Hiába divatos a csőszárú farmer vagy bármilyen más testre szoruló ruha, viselésük, főleg a visszérproblémákkal küzdőknek messze nem a legjobb választás. Az ilyen ruhák összenyomják a vénákat és gátolják a vénás visszafolyást, ezért a szoros nadrágok helyett inkább a laza darabokat részesítsd előnyben, amik szintén nagyon csinik és stílusosak lehetnek.