Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Cikkek, érdekességek

Az alkoholizmus mozgásszervi következményei

2018. január 2. | vissza a cikkekhez

A szenvedélybetegségek pusztító voltát alig kell újra és újra bizonyítani, a súlyos következmények közismertek. Kevésbé ismertek azonban a szenvedélybetegségek és a mozgásszervi megbetegedések közötti ok-okozati összefüggések.

Az alkoholizmus mozgásszervi következményei

Az ideiglenes munkaképtelenség és a rokkantság okai között elfoglalt előkelő helyezésük miatt, ezekről a kórképekről is meg kell emlékeznünk.

Az alkoholizmus következtében fellépő mozgásszervi betegségek között elsősorban a csontelhalásokról kell beszélni, melyek az utóbbi évtizedek alatt megszaporodtak, és egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A csontelhalások között fontosság tekintetében az első helyen a combfej elhalása áll.

Csontelhalás

A folyamat lényege a csontsejtek vérellátási zavar miatt bekövetkező elhalása. A csontinfarktus, a csontelhalás közvetlen oka ugyanúgy a vérkeringés károsodása, mint a szívinfarktusé. A szív koszorús ereinek a megbetegedéséhez való hasonlóság miatt a kórképet a csípőízület coronaria-betegségének is nevezik. A számos különböző kóroki tényező közül leggyakrabban az alkoholizmus, illetve az alkoholizmus és a dohányzás együttesen felelős a súlyos elváltozásért.

Az elhalás kiterjedése a keringési zavar mértékétől függ, melynek következtében a combfej terhelési felszínétől kezdődően, ék alakú területen a csontgerendák elhalnak, feltöredeznek, részben felszívódnak, és a combfejen belül kisebb-nagyobb üregek képződnek, ezért a terhelési felszín lelapul, behorpad, a deformálódó combfej porcállománya tönkremegy, végül a combfej teljes feldarabolódása, szétesése is bekövetkezhet.

A combfej elhalása férfiakban 4-5-ször gyakoribb, mint nőkben, és leginkább 30-50 éves kor között fordul elő. A beteg sorsa a baj korai felismerésén és azon múlik, hogy le tud-e mondani káros szenvedélyéről, mert a gyógyulásnak ez is feltétele.

Tünetek

Esetenként a fájdalom hirtelen kezdődik, de általában lassanként fejlődik ki. A kezdeti tünetek enyhék: a járás közben jelentkező csípőtáji fájdalom pihenéskor megszűnik. Később a terheléskor fokozódó fájdalom erősödik, átmeneti sántítás jelentkezik, de a csípőízületi mozgások még sokáig szabadok maradnak. Idővel a tünetek súlyosbodnak: a fájdalom és a járásromlás fokozódik, a sántítás állandóvá válik, a járásteljesítmény csökken, és fokozódó csípőízületi mozgáskorlátozottság alakul ki. Súlyos esetben a folyamat teljes járásképtelenséget idéz elő.

Diagnózis

A diagnózis felállítását megnehezíti az a körülmény, hogy a combfejelhalás kezdeti stádiumában a röntgenkép teljesen negatív, az első röntgenjelek csak később, előrehaladottabb stádiumban jelennek meg. Ez a magyarázata a sok elkésett diagnózisnak. Ha a beteg az első tünetek megjelenése után, azonnal jelentkezik az orvosnál, ha az orvos gondol a megbetegedésre, MR vizsgálattal a folyamat igen korán, már a 0. stádiumban kimutatható. A betegség az esetek több mint felében kétoldali, ezért gyakran fordul elő, hogy a fájdalmas oldal miatt végzett MR vizsgálat a még tünetmentes oldalon is igazolja a csontelhalást.

A diagnosztika fejlődése mellett az utóbbi évtizedekben a terápiás lehetőségek is kiszélesedtek. Kezdeti stádiumban a combfej egyszerű felfúrásával a combfej súlyos destrukciója megelőzhető, az elhalás folyamata megállítható, a későbbi stádiumokban pedig konzervatív kezeléssel, illetve különböző combfejmegtartó műtétek segítségével el lehet érni a combfej állapotának a konszolidációját és bizonyos mértékű javulását. Végső esetben a tönkrement combfej pótlása, a protézis beültetése jöhet szóba, amely azonban betegek fiatal életkora miatt megfontolás tárgyát képezi.

A gyógykezelés eredményességének alapvető feltétele a teljes absztinencia, és a dohányzás elhagyása. Ha a beteg az alkohol rabja marad, a folyamat minden erőfeszítés ellenére súlyosbodni fog, és idő előtti rokkantsághoz vezet.

Az alkoholos ideggyulladás

Nem kevésbé jelentős az alkoholos ideggyulladás kórképe sem, amely a végtagok fájdalmával, zsibbadásával, érzészavarával, az érintett izmok sorvadásával, és bénulásokkal jár. Leggyakrabban a kéz-, és lábfej bénulása fordul elő.

Az alkoholos ideggyulladások oka az idült gyomorhuruttal és hiányos táplálkozással összefüggő B-vitamin hiány, amely az alkohol közvetlen érfalkárosító hatásával együttesen vezet a perifériás idegek megbetegedéséhez. Ezt a folyamatot a dohányzás tovább rontja, mivel a nikotin keringésrontó hatása az előbbiekhez hozzáadódik. A kezelés ebben az esetben is csak akkor vezet eredményre, ha a beteg képes szakítani az alkohollal és a dohányzással.

A közúti balesetek 50%-a az alkoholizmus következménye! Az útviszonyok, a sebességkorlátozás figyelmen kívül hagyása, az indokolatlan száguldás súlyos következményei egyre gyakrabban, egyre több áldozatot követelnek. A balesetek oka rendkívül gyakran az ittas vezetés, és az alkoholista gyalogosok figyelmetlensége. Ha a szerencsétlenség nem is kerül az áldozat életébe, a törések, ficamok, kombinált sérülések révén rendszerint maradandó károsodásokat okoznak. A balesetek csak ritkán gyógyulnak tökéletesen, rendszerint végtagrövidülések, ízületi deformitások, merevségek maradnak vissza, melyek idő előtti porckopásokhoz vezetnek. Indirekt úton, a traumás sérülések előidézése révén az alkoholizmus a mozgásszervi megbetegedések és a rokkantak számát is szaporítja.