Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Cikkek, érdekességek

Az allergia fajtái

2018. január 25. | vissza a cikkekhez

A vegyszerek és gyógyszerek túlzott használata, a levegő, a víz, a talaj szennyezettsége, az ételek különböző anyagokkal történő tartósítása, színezése, a dohányzás, a kerteket, utakat elborító gaz, a műanyagok elterjedése következtében megszaporodtak az allergiás megbetegedések.

Az allergia fajtái

Az allergia lényege a túlérzékenység, amely azt jelenti, hogy a káros, idegen anyag relatíve kis, akár minimális mennyiségére is, a szervezet aránytalanul hevesen válaszol. Az allergia tehát az idegen anyagokkal szemben fellépő kóros, eltúlzott reakció, amely szöveti gyulladás és szervi funkciózavar formájában nyilvánulhat meg. Ennek megfelelően az allergia kétféle jelentkezési formáját különböztetjük meg: a helyi és a szervezet egészét érintő reakciót.

Az idegen anyag - az allergén - kívülről, a környezetből jut a szervezetbe, ezért a leginkább érintett szervek: a bőr, a nyálkahártyák és a légutak, de tünetek a gyomor-béltraktus, az érrendszer és egyéb szervek részéről is jelentkezhetnek. Az allergia szisztémás formája az ún. anaphylaxia és a szérumbetegség.

Elméletileg bármilyen külső, környezeti anyag lehet allergén, egyesek mégis gyakrabban váltanak ki allergiás tüneteket.

Hogyan jutnak be a szervezetbe az idegen anyagok?

Az allergének a bőrrel közvetlenül érintkezve, injekciók révén, a belégzéssel a légutakon át, valamint a szájon, az emésztőtraktuson keresztül juthatnak a szervezetbe.

Belégzés, inhaláció útján a növényi pollenek, gombaspórák, állati nedvek, házi por, és bizonyos rovarok és ízeltlábúak váladékai válthatnak ki allergiás reakciót. Ezek kóroki szerepét az allergiás asztmában és bizonyos bőrgyulladásokban egyértelműen igazolták. Ezek közül világszerte a poratka az egyik legfontosabb allergén.

Egyes mikoorganizmusok, szerves porok, vegyszerek, például permetezőszerek a légutakon át bejutva, allergiás tüdőgyulladást okozhatnak.

Bizonyos gázok, aerosolok, spray formájában alkalmazott kozmetikai anyagok a bőrre jutva kontakt bőrgyulladásokat, inhalálva asztmát idézhetnek elő.

Számos étel, gyümölcs és gyógyszer válthat ki enyhébb vagy súlyosabb allergiás tünetet: csalánkiütést, bőrgyulladást, asztmát, gégeödémát, esetleg anaphylaxiát is.

Kontakt allergének

Az allergiás kontakt bőrgyulladás okai az ún. kontakt allergének, melyek közvetlenül a bőrre kerülő növényi olajok, kozmetikumok, parfümök, haj- és szemfestékek, krémek, kenőcsök, helyi gyógyszeres kezelések vegyszerei lehetnek. De hasonló tüneteket okozhat az egyes fémekkel, a foglalkozás körében előforduló kémiai anyagokkal való érintkezés, akár a ragtapasz, vagy a gumikesztyű használata is.

A rovarcsípések, az injekcióval beadott gyógyszerek, röntgen-kontrasztanyagok súlyos allergiás reakciókat, akár halálos anaphylaxiát is előidézhetnek. A szérumbetegség rendszerint injekcióval bevitt idegen fehérje következménye.

Az allergiás kórképek között leggyakrabban a csalánkiütés, a szénanátha, a kötőhártya-gyulladás, és az asztma fordul elő.

Csalánkiütés

A csalánkiütés (urticaria) vörös, a bőrből kissé kiemelkedő, tömött, erősen viszkető kiütés, amelynek a mérete néhány mm-es és sok cm-es nagyság között változhat.

Lehet enyhe, szerény jelenség, de lehet többtenyérnyi, összefolyó, nagy kiterjedésű ijesztő elváltozás, amely percek, órák alatt változik, és térképszerű, bizarr formát ölthet. Az urticariát az ajkak, fülek, szemhéj, gége, a tenyér és talpak, esetleg a nemi szervek ödémás duzzanata is kísérheti. Heveny csalánkiütést leggyakrabban ételek, vírusok, parazitafertőzések és gyógyszerek okoznak. A krónikus urticaria oka ritkán kideríthető, egyes esetekben epe- és májgyulladáshoz társuló jelenség, és a szérumbetegség tünete is lehet.

Szénanátha

A szénanátha tünetei szezonális ingadozást mutatnak: a tüneteket a pollenek, tavasszal a fák, nyáron a füvek és gyomok váltják ki. A gondozatlan kertekben, az elhanyagolt utak szélén és parkokban viruló vadkender, parlagfű, aggófű, és számos egyéb virágzó fa, bokor, gyom lehet felelős a tünetekért. A por és poratka egész évben tartó tüneteket idéz elő.

A szénanáthára jellemző a vizes orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, kaparó torokfájdalom, rossz közérzet. Az orr nyálkahártyája vörös, duzzadt, melynek bőséges váladékozása figyelhető meg.

A szénanáthához gyakran a szem irritációja is társul.

Allergiás kötőhártya-gyulladás

Az allergiás kötőhártya-gyulladás esetén a szem kötőhártyája belövellt, vörös, viszket, és a szem könnyezik.

Bár a tüdőasztma kóreredete mind a mai napig csak részben tisztázott, egyre nagyobb figyelmet kap az allergiás tényezők szerepe a betegség kialakulásában.

Az allergia gyógykezelésének három eleme van:

  • a kiváltó allergén kerülése,
  • a tüneti kezelés,
  • és az immunterápia.

Az allergén kerülése szempontjából rendkívül fontos a beteg magatartása. A felületességnek súlyos következményei lehetnek, ezért elengedhetetlen, hogy az érintettek maguk is tudatosan kerüljenek minden olyan anyagot, ételféleséget, kozmetikai szert, gyógyszert, amelyről tudják, hogy árt nekik.

A pollen-expozíció zárt helyen, légkondicionált körülmények között valóban elkerülhető, de hosszú távon megoldhatatlan, hogy valaki ne menjen ki a szabadba.

Házi por, poratka-allergia

Házi por és poratka-allergia esetén a lakás portalanítása, a matracok, ágyneműk pormentes anyaggal történő bevonása, a szőnyegek eltávolítása, megfelelő időben történő szellőztetés segíthet. Komolyabb tünetek esetén az erősen poros, szennyezett levegőjű környezetből tiszta levegőjű helyre történő átköltözés is szükségessé válhat.

Állati allergének esetében az adott állatot a beteg környezetéből el kell távolítani.

Ételallergia

Igazoltan ételallergiás egyének többsége egy vagy néhány ételre érzékeny, és ezek kerülése csak ritkán okoz gondot. Ezekre azonban az éttermekben és vendégségben különösen oda kell figyelni, mert egyes ételek (pl. zeller, földimogyoró, eper stb.) rejtve is előfordulhatnak az ételekben.

Gyógyszerallergia

Elvileg gyógyszerallergia minden gyógyszerrel szemben lehetséges, de egyes gyógyszerek különösen gyakran váltanak ki allergiás reakciót. Ezek között leggyakrabban a penicillin, a sulphonamid származékok, és a salicylátok felelősek.

A betegek sajnálatosan nem mindig veszik a fáradságot, hogy megjegyezzék az allergiás tüneteket kiváltó gyógyszerek neveit, és rákérdezésre sem adnak pontos választ. Nem elegendő, ha azt mondják, hogy „olyan kis, fehér tabletta" okozott gégevizenyőt, vagy azt, hogy „minden pyrintől kiütést kapok", vagy „minden gyógyszerre allergiás vagyok"! Mindenkinek pontosan kell tudnia, hogy milyen gyógyszerekre érzékeny, hogy az orvost megfelelően tájékoztatni tudják. Meg kell jegyezni azoknak a gyógyszereknek a nevét, amelyek kiütést vagy egyéb tüneteket okoznak, és ezt minden esetben meg kell mondani az orvosoknak, nehogy hasonló hatóanyagú gyógyszert rendeljenek!

Kontakt allergének elkerülése

A kontakt allergének elkerülése viszonylag egyszerű. Gyakran elegendő, ha bizonyos kozmetikumokat, tisztítószereket nem használnak, és kerülik a bőrgyulladást kiváltó növényekkel való érintkezést. Aki bizonyos növények és a napfény együttes expozíciójára érzékeny, viseljen a szabadban harisnyát és hosszúnadrágot. Aki rovarcsípésre érzékeny, ne sétáljon mezítláb vagy fedetlen testtel a szabadban, ne étkezzen a szabadban, és kerülje a méhkaptárakat és darázsfészkeket!

Kezelés

A tüneti kezelés céljaira számos hatásos készítmény áll rendelkezésünkre, ezeknek a rendelése orvosi feladat. Egyes esetekben - különösen a szénanátha esetén - a szervezet deszenzibilizálására is van lehetőség, amely hatékony módszer az allergiás tünetek és panaszok csökkentésére vagy megszüntetésére.

A betegnek annál a szakorvosnál kell jelentkezni, amilyen szervet, szervrendszert érint az allergia. A hirtelen fellépő allergiás tüneteket mindig komolyan kell venni, és azonnal orvoshoz kell fordulni, mert soha nem tudhatjuk, hogy mikor válik az allergiás reakció életveszélyessé.