Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Cikkek, érdekességek

Frissítő ásványvizek

2017. augusztus 6. | vissza a cikkekhez

A víz nélkül nincs élet, ezt már kiskorunktól kezdve megtanulhatjuk. Viszont az sem mindegy milyen minőségű vizet veszünk magunkhoz. Szerencsére hazánk igen gazdag földalatti vízkészlettel rendelkezik, aminek a minősége is kiváló. Ennek köszönhető az a rengeteg ásványvíz, amit a polcokon megtalálhatunk.

Frissítő ásványvizek

 

 

De hogy milyen vizet is tekinthetünk ásványvíznek, milyen hatásai vannak a szervezetünkre nézve, illetve hazai viszonylatban milyen ásványvizek vannak forgalomban, azt a következőkben megtudhatjuk.

Ásványvíz: már a szó magában foglalja a definíciót. Ugyanis azt az emberi fogyasztásra alkalmas, felszín alatti vízzáró rétegekből származó vizet tekinthetjük ásványvíznek, ami egy adott mennyiségben tartalmaz ásványi anyagot. Természetesen ez csupán töredéke azoknak a tulajdonságoknak, amellyel jellemezhetjük az ásványvizet.

Milyen ásványi anyagokat tartalmazhat az ásványvíz?

Minden ásványvízben megtalálható a kalcium, magnézium, kálium, nátrium, valamint hidrogén-karbonát. Ezen kívül tartalmazhat az ásványvíz szulfátot, foszfátot, fluoridot, vasat, cinket, jódot, mangánt, bórt, lítiumot, metabórsavat, metakovasavat. Összetételeik alapján is csoportosíthatjuk az ásványvizeket. Eszerint vannak hidrogén- karbonátos ásványvizek, magnéziumos, szulfátos és még folytathatnám.

Az ásványvíz kiszerelései

Miután az ásványvizeket felszínre hozták, általában mesterséges, artézi kutakból, vagy természetes forrásokból, legtöbb esetben a helyszínen palackozzák, hogy minél jobban megmaradjon a természetes jellege. Az ásványvizet dúsíthatják szénsavval, illetve mentesen is kerülhet a palackokba. Ma már számos ízesített ásványvízzel is találkozhatunk a boltokban, amivel még inkább fokozzák az üdítő hatását.

Magyar ásványvizek

Magyarország igencsak szerencsés helyzetben van ásványvízkészleteit illetően. Közel negyven ásványvíz márkával büszkélkedhet az ország. Nemcsak belföldön szereztek hírnevet ásványvizeink, hanem külföldön is értek el már díjakat. A magyar ásványvíz igen gazdag ásványi anyagokban, még a legalacsonyabb ásványanyag tartalmú víz is meghaladja az európai átlagot.

Az ásványvíz jótékony hatásairól is híres. Mindegyik ásványvízről elmondható, hogy kiválóan alkalmas a különféle gyomor- és bélpanaszokra, illetve a sav-bázis egyensúly helyreállítására. Ezen kívül az alacsony nátriumtartalmú ásványvíz magas vérnyomás esetén is nyugodt szívvel fogyasztható. Ha már a fogyasztásnál tartunk érdemes eloszlatni azt a tévhitet, miszerint az ásványvíz nem alkalmas napi fogyasztásra, ugyanis naponta 2 litert nyugodtan fogyaszthatunk belőle.