Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Cikkek, érdekességek

Az igazi passzív szívás: A dohányzás mellék-mellék hatása

2017. március 12. | vissza a cikkekhez

A szülővé válás első pillanatától kezdve mindent megteszünk gyermekeink biztonságáért. Lakásunkat a legmodernebb babafigyelő kütyükkel szereljük fel, csak a nekik tervezett ülésekben furikázzuk őket és a legapróbb problémával is az ügyeletre rohanunk. Sőt még az asztal sarkát is képesek vagyunk lereszelni ha kell, csak hogy gyermekeinket baj ne érje. A dolog eddig szép és jó és teljesen természetes. Az viszont, hogy gyermekeinkkel egy légtérben például az autóban vagy a lakásban ne dohányozzunk már egyáltalán nem ilyen elfogadott.

 Az igazi passzív szívás: A dohányzás mellék-mellék hatása

Ez az az hiányosság, melyre világszerte egyre több kampány igyekszik felhívni, nem csak a szülők, hanem az összes felnőtt figyelmét is. A közelmúltban pedig számos ezzel kapcsolatos kutatás készült, melyek egyértelműen bizonyítják a passzív dohányzás a gyerekekre nézve igenis ártalmas.

 

 


Sőt, a BBC beszámolója szerint a Nottinghami Egyetem kutatói megállapították, nem is feltétlenül kell, hogy maga a gyermek legyen rendszeresen dohányfüstnek kitéve, ugyanis probléma kialakulásához már az is elegendő, ha valaki a leendő anyuka közelében állandóan rágyújt. A kutatás szerint már a füst passzív belégzése is nagymértékben növelheti a halva születés és a születési rendellenességek kialakulásának rizikóját.

De természetesen nem kell lélegzet visszafojtva várakoznunk a buszmegállóban, ha a mellettünk álló a nemrég bevetett tiltás ellenére mégis rágyújt, mivel kb. napi 10 szál cigaretta az a mennyiség, mely az előbb említett kockázatokat növelheti.
Ezenkívül amerikai tudósok azt is bebizonyították, nem csak a dohányzás, hanem a passzív dohányzás is okozhatja a hallás idő előtti megromlását. Ebben az esetben azt nem tudták pontosan meghatározni, mennyi is az a füst mennyiség, melynek belégzése a hallás károsodásához vezethet, de úgy vélik a határ elég alacsonyan helyezkedik el.

 

 

Kétségtelenül a témához kapcsolódó legérdekesebb és legmeggyőzőbb kutatást az Egyesült Államokban készült és középpontjában konkrétan a szomszéd füstjének megfigyelése állt. 5000 olyan gyereket vizsgáltak meg, akiknél családon belül nem volt dohányos, viszont a szomszéd, akivel egy közös fal vagy egy közös levegőztető rendszer volt a kapcsolat, dohányzott. A gyerekek több mint 70%-ánál állapították meg, hogy ki vannak téve a passzív dohányzás veszélyének.

Skóciában 2006-ban tiltották be a dohányzást a nyilvános helyeken. A törvény negyedik évfordulója alkalmából szeretnék, ha újabb lépéseket tennének elsősorban a gyerekek passzív dohányzástól való védelme érdekében. Nemrégiben orvosok szólították fel a skót kormányt, hogy az autókban is tiltsák be a dohányzást. A BBC értesülései szerint egyelőre nem tervezik a javaslat törvénybe iktatását.

Viszont annak az ötlete, hogy 18 éven aluli gyermekekkel egy autóban ne lehessen rágyújtani már nálunk is felmerült. Azt, hogy a javaslat gazdagítani fogja-e a nemdohányzók védelmét megcélzó törvényeket egyelőre nem tudni.