Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Cikkek, érdekességek

Bipoláris zavar

2017. november 2. | vissza a cikkekhez

Mindannyiunknak vannak időszakai, amikor hullámzik a kedélyállapotunk, ám azok, akik bipoláris zavartól szenvednek, különösen erős hangulatingadozásokat élhetnek át: depressziós időszakok után a feldobottság periódusai jönnek. Ezek a mély és magas fázisok olyan szélsőségesek, hogy komoly behatással lehetnek a mindennapokra.

Bipoláris zavar

A bipoláris zavar a depresszió egy olyan formája, amit feltehetően az agy kémiai egyensúlyának felbomlása okoz, így valószínű, hogy genetikai háttere is lehet - ha valamely szülőnk érintett, az megnöveli a kockázatát annak, hogy a betegség nálunk is jelentkezzen.

Két típusát különböztetik meg:

I. típusú bipoláris zavar

Erre a korábban mániás-depresszióként is ismert formára a súlyos depresszió és a mánia — különösen emelkedett hangulat váltakozó időszakai jellemzőek. Ezek a periódusok egy-két hétig tartanak. A legtöbben, akik I. típusú bipolárisak, több időt töltenek a depresszió állapotában, mint a mániás időszakokban, bár néhányan csak mániás szakaszokat tapasztalnak. Legalább egy mániás epizódon át kell essünk, hogy I. típusú bipoláris zavart állapítsanak meg nálunk.

II. típusú bipoláris zavar

Ez a típus gyakoribb, bár nagyon hasonló az I. típushoz. A fő különbség az, hogy az emelkedett időszakok (hipomániás epizódok) rövidebbek - de így is legalább négy napig kitartanak - és kevésbé szélsőségesek. A II. típus kevésbé ártalmasan hat a társas és munkahelyi életünkre, és nem feltétlenül igényel kórházi ápolást. Ha II. típusú bipoláris zavarban szenvedünk, legalább egy hipomániás epizódon és legalább egy súlyos depressziós időszakon átesünk.

Mindkét típusban a tünetek megjelenése széles skálán mozog. Néhányan csak kevés epizódot élnek át, míg mások rengeteget.

 

 

Bipoláris zavar tünetei

A mániás időszakokra abnormálisan emelkedett vagy ingerlékeny hangulat jellemző. Komoly nehézségeket okoz az életben, és nem áll orvosi probléma, gyógyszer vagy drog a háttérben. Egy hétig is (bár néha rövidebb lehet, ha kórházi kezelést igényel) kitart, és legalább három tünet megjelenik közben az alábbiak közül:

  • megnőtt energia/aktivitás
  • gyors és határozott beszéd
  • száguldó gondolatok 
  • rossz koncentráció
  • csökkent alvásigény
  • nagyszerűség érzése/elbizakodott önbecsülés 
  • megzavarhatóság
  • eltúlzott elmerülés élvezetes, ám veszélyes tevékenységekbe (pl. költekezés, szexuális aktivitás) 
  • fokozott célirányos cselekvések vagy fizikai nyugtalanság.

Menjünk orvoshoz, ha ilyen tüneteink vannak.

Mit tegyünk?

Az orvosunk teljes kivizsgálást rendel majd el, és a tüneteink alapján felállít egy diagnózist. Ha I. vagy II. típusú bipoláris zavarban szenvedünk, szigorú megfigyelésnek vethet alá az orvos, mivel a betegség időszakai könnyen visszatérnek életünk során.

Kezelési javaslatok

Ha súlyos bipoláris zavartól szenvedünk, valószínű, hogy egész életünkön át tartó kezelésre és gyógyszerezésre szorulunk.

Gyógyszerek

Egyes mániás időszakok után hosszú gyógyszeres kezelésre lehet szükségünk. Leggyakrabban lítiummal vagy más hangulatjavítókkal  kezelnek majd. Tájékozódjunk a lehetséges a mellékhatásokról.

Megfigyelés

Járóbetegként is megfelelő megfigyelés alatt kell lennünk. A mániás vagy depresszív periódusok alatt beutalhatnak kórházba a biztonság és a kezelés kedvéért.