Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Cikkek, érdekességek

Égési sérülések kezelése

2017. október 17. | vissza a cikkekhez

Az égés során a bőr idegvégződései roncsolódnak, ez okozza a sérüléssel járó erős fájdalmat. Az égési sérüléseket az okozott tünetek súlyossága alapján három fokozatba soroljuk

Égési sérülések kezelése

Elsőfokú égés

Az elsőfokú égés fájdalmas, de nem veszélyes, mert csak a bőr legfelső rétege sérül. A bőr piros és érzékeny lesz, de nem hólyagosodik fel.

Elsőfokú égés tünetei:

  • Fájdalmas, égő érzés a bőrőn
  • A bőr forró, érintésre érzékeny
  • Vörös, sérült bőrfelület

Másodfokú égés

A másodfokú égés már a bőr második rétegét is károsítja, vörösséget, hólyagokat és jelentős fájdalmakat okozva. Ha az égésí sérülés kisebb, mint felnőtteknél a bőrfelület 15%-a (vagy gyerekeknél 10%-a), kisebb égésről beszélünk.

Másodfokú égés tünetei:

  • Vörös, sérült, felhólyagzott bőrfelület
  • A bőr nedvesnek tűnik
  • A ruha a bőrhöz ragadhat

 

 

Harmdfokú égés

A harmadfokú égések már rendkívül súlyosak, elpusztítják a teljes bőrréteget, esetenként még az idegeket és vérereket is. Hatásukra a bőr megfeketedik, elszenesedik. A harmadfokú égések minden esetben sürgősségi orvosi ellátást igényelnek.

Harmadfokú égés tünetei:

  • Megfekedetett bőr
  • Légzési nehézségek
  • Súlyos sérülések

Mi a teendő?

Az elsőfokú égések egy-két hét alatt maguktól meggyógyulnak a komolyabb eseteket pedig orvosnak kell ellátnia. A súlyos sérülteket kórházban kezelik, csökkentik a fájdalmakat, megelőzik a fertőzéseket, és ha kell, gondoskodnak az oxigénbevitelről.

Azonnal hűtsük le a bőrt

A sérülés után azonnal le kell hűteni a bőrt, hogy megakadályozzuk az égés továbbterjedését. A hűtés folyó vízzel, 20 percen keresztül történjen. jégkockát ne használjunk, mert az tovább roncsolhatja a bőrt.

Sebtisztítás és bőrpótlás

A fertőzések elkerülése végett az elhalt szöveteket el kell távolítani. A bőrpótlás segíthet a nagyobb felületű égések gyógyulásában.

Kémiai és elektromos égések

A kezelési mód az égést okozó anyagtól függ, így akár minden esetben más lehet. Gyógyítását bízzuk orvosra. Az elektromos égés áramütéssel járhat, amely hatással lehet a szívműködésre és egyéb fontos testfunkciókra, a kezelése során tehát fokozott körültekintéssel kell eljárni. Miután eltávolítottuk az elektromosság forrását, győződjünk meg róla, hogy a légzés és a szívműködés normális. Ha rend-ellenességet tapasztalunk, újraélesztés után azonnal hívjunk mentőt.

Égési sérülések kezelésének célja

Az elsőfokú égés kezelésének a legfontosabb célja a fájdalomcsillapítás és a hegmentes gyógyulás elősegítése. Komolyabb égéseket orvosnak kell ellátnia.

Gyógynövény-terápia

Aloe vera

Semmi sem csillapítja hatásosabban az égési sérülés okozta fájdalmakat, mint a hűsítő hatású aloe vera. A növény levelén frissen ejtett vágásból szivárgó áttetsző, gélszerű anyagot már régóta használják különböző bőrbajok és sérülések kezelésére. A legjobb, ha a frissen vágott levélből a gél közvetlenül a bőrre kerül, de ha nem áll rendelkezésre aloé növény, gyógynövénybol-tokban vagy patikában aloétartalmú kenőcsök és krémek széles választékával találkozhatunk. Ezek közül néhány alkoholt is tartalmaz a hűsítő hatás elősegítéseképpen, amely nyílt sebbel érintkezve éles nyilallást okoz, tehát ha az égés nyílt sebfelülettel jár együtt, semmiképpen ne ilyet válasszunk.

Körömvirág

A körömvirág borogatás formájában napi három-négy alkalommal használható az égésí sérülés kezelésére. A gyógynövényboltok többségében kaphatók a körömvirágot 2-5%-os koncentrátumban tartalmazó szerek, lehetőleg ezeket használjuk. Külsőleges használata esetén igen csekély az esélye, hogy mellékhatások jelentkeznek. Egyes esetekben enyhe allergiás reakciót válthat ki, ekkor azonnal abba kell hagyni a használatát.

Vörös szil

A vörös szil kérgének nyúlós váladéka több hasznos orvosi tulajdonsággal bír. Egy evőkanálnyi porított gyökere forró vízben elkeverve masszát képez, amely lehűlés után közvetlenül az égett bőrfelületen alkalmazható. A masszát 5-10 percig hagyjuk hatni. A kezelést naponta három-négy alkalommal ismételjük meg. A vörös szil ritkán okoz mellékhatásokat, de ha azt tapasztaljuk, hogy a sérülés állapota rosszabbodík vagy új tünetek jelentkeznek, hagyjuk abba a használatát, és forduljunk gyógynövényszakértőhöz.