Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Cikkek, érdekességek

Elég a narancsbőrből!

2017. március 19. | vissza a cikkekhez

Szinte majdnem minden nő életében elérkezik az a pillanat, amikor szembesülnie kell bőrének göröngyös, narancshéjra emlékeztető elváltozására. Feldúlja az addigi hétköznapjainkat és lerombolja az önbizalmunkat, de ne higgyük, hogy ez csak esztétikai szempontból zavaró jelenség, hanem sokkal inkább egy mögöttes problémára vagy helytelen életmódra utaló jelzés, megnyilvánulás. Ha megértjük, miért és hogyan alakulhat ki ez a bőrelváltozás, könnyebben átlátjuk, hogy mit tehetünk ellene.

Elég a narancsbőrből!

 

 

Kialakulása

A narancsbőr – más néven cellulit – kialakulását a női testfelépítés egyedi jellege teszi lehetővé. A férfiak keresztszálas kötőszöveteivel ellentétben, a nőké párhuzamosak, és nagymértékben, könnyen tágulnak. Amikor megváltozik a bőr alatti laza, rostos kötőszövet állománya és a szövetek megnyúlnak, akkor beszélünk cellulitról. A női test leginkább a combokon, a fenéken, a hason és a karokon képes nagyobb mennyiségű zsír raktározására, így a narancsbőr is elsősorban ezeken a helyeken jelenik meg.

Kialakulásának elsődleges tényezői:

  1. helytelen táplálkozás, folyadék bevitel
  2. túlsúly
  3. kevés mozgás
  4. hormonzavar
  5. a szervezet elsalakosodása
  6. elégtelen máj-és veseműködés

A cellulitnak különböző fokozatai vannak, amit könnyen fel tudunk mérni magunknak.

Cellulit-mentes bőrről csak akkor beszélhetünk, ha bőrünk nemcsak látszólag sima és feszes, hanem az összenyomásával sem lesznek rajta látható apró gödröcskék. Tegyünk érte, hogy ilyen is maradjon, hiszen ezen szint megtartása sokkal egyszerűbb és könnyebb, mint a kialakult narancsbőr csökkentése!

Első fokozata: amikor a bőr felülete még látszólag sima, de összenyomva már láthatók az erre utaló apró elváltozások. Ezt még könnyebb kezelni, mivel itt a legenyhébb az elváltozás.

 

 

Második fokozata: bőrünk fekvő helyzetben még tökéletesen simának látszik, de felállva már észlelhetjük a tüneteket, a bőr összenyomása nélkül. Ezen a szinten már szükségünk lesz egy kezelésprogram kiválasztására.

Harmadik fokozata: már fekve és állva is határozottan látszik a narancsbőr. Ruhánkon keresztül is észrevehető és képes eltorzítani testkontúrunkat is. Ebben a stádiumban határozott életmódváltás, és rendszeres kezelés szükséges, kiegészítve otthoni ápolással is.

A narancsbőr otthoni kezelésére alkalmas tanácsok:

Bőséges folyadékfogyasztás! Ne kólát és a többi édesített üdítőket igyuk, mert a bennük lévő cukor, csak jobban segíti a narancsbőr kialakulását. Helyette ásványvizet, salaktalanító teát, frissen facsart gyümölcs- vagy zöldséglevet fogyasszunk.

Táplálkozási szokásaink megváltozatása rendkívül fontos! Kerüljük a zsíros húsokat és a tartósítószereket tartalmazó ételeket. Együnk helyette alacsonyabb kalória tartalmú tápanyagokat, valamint sok gyümölcsöt és zöldséget.

Rendszeres testmozgás személyre szabottan! Ezen kívül, amikor csak tehetjük, gyalogoljunk, sétáljunk és lift helyett is használjunk inkább lépcsőt. A járművekre várakozás- vagy főzés közben is remek alkalom nyílik a fenék tornázatására, ha farizmainkat megfeszítjük és ellazítjuk legalább 50-100 alkalommal.

Méregtelenítsünk! Az egész szervezetünk számára nagyon fontos a salakanyagok eltávolítása.

Lazítsunk! A langyos aromaolajos fürdő és a kellemes lazító masszázs mellett egy kis zenehallgatás egyaránt jót tesz lelkünknek-testünknek.

Természetes bőrfeszesítés: zuhanyozzunk váltott hőmérsékletű vízzel, lábaktól a törzs felé haladva!

 

 

Használjunk krémeket, melyek segítik visszanyerni bőrünk feszességét!

Láthatjuk, hogy mennyire összetett a narancsbőr elleni kezelés és komoly erőfeszítést, valamint kitartást igényel. Nem szabad abban reménykednünk, hogy csupán krémekkel eltüntethetjük a cellulitot, mivel egyaránt fontos a helyes életmód követése, valamint a táplálkozás és a mozgás.

Mint oly sok betegség esetén, itt is belső okok húzódnak meg a háttérben és bőrünk figyelmeztet minket ezekre. Vegyük hát észre és ne söpörjük az asztal alá ezt a problémát!