Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Cikkek, érdekességek

Érdekes tények az emberi testről

2017. április 14. | vissza a cikkekhez

A horkolás zajszennyezésétől a hapcizás sebességéig. Egy csomó minden, amit a biológia könyvek általában nem említenek.

 Érdekes tények az emberi testről

 

 

A nyelvlenyomat:

Állítólag, ha el akarjuk kerülni, hogy azonosítsanak bennünket, már nem csak kesztyűt kell húznunk, hanem nyelvünket is érdemes a szánkban tartani, mivel az ujjlenyomathoz hasonlóan nyelvünk mintázata is egyedi.

A csont fogyatkozás:

Életünket 350 darab csonttal kezdjük, melyből - a csontok összeforrásának köszönhetően - 206 darab marad felnőtt korunkra.

Új gyomor 3 naponta:

Gyomrunk felszíne 3 naponta megújul, ami nélkül a savak, melyek a jobbnál-jobb finomságok megemésztéséért is felelnek, megemésztenék pocakunkat is.

Az emberi szimat:

Bár orrunk messze nem olyan érzékeny, mint hűséges négylábú társainké, akik - az ember 5 millió érzékelő receptorához képest - 100-220 millió receptor segítségével szimatolnak, azért panaszra még így sincs okunk, hiszen állítólag több mint 50 000 különböző illat felismerésére képes szaglószervünk.

 

 

A vékonybél:

Az ember vékonybelének a hossza nagyjából 4-szer nagyobb egy átlagos felnőtt magasságánál, vagyis a 6-7 métert is elérheti.

Baktériumok:

Nos, ez az az adat, ami nem fog segíteni a tisztaságmániásoknak megszabadulni a túlzásba vitt fertőtlenítéstől, így ők inkább ne olvassák tovább azt, hogy bőrünknek néhány négyzetcentimétere is képes 32 millió baktériumnak otthont biztosítani. Persze ezeknek a baktériumoknak a nagy része teljesen ártalmatlan, sőt sok esetben még szükségünk is van az ottlétükre.

Egy hapci sebessége:

Még szerencse, hogy tüsszentésünk tempóját nem korlátozzák közlekedési szabályok, ugyanis egy-egy hapcizás során a levegő képes 100 vagy akár még annál is több mérföld/órával haladni.

Vérünk, a nagy utazó:

Azt hiszed sokat utaztál már életed során? Bármerre is jártál eddig biztos, hogy az semmi ahhoz képest, amit véred tesz meg tested nagyjából 100 000 kilométerhosszú érhálózatában.

Hajszín és mennyiség:

A természetes szőkeséget ilyen vagy olyan okból már eddig is sokan irigyelték, ám mi most még tovább bővítjük a listát, nevezetesen azzal, hogy míg egy szőke hölgy 146 000 hajhagymával büszkélkedhet, addig a feketék 110 000-rel, a barnák 100 000-rel, a vörös hajkoronához pedig mindössze 86 000 hajhagyma társul.

Körmöm, körmöm nőjél szépen!:

Még az is, aki élete során abszolút elhanyagolható problémaként éli meg a körömápolást bizonyára tapasztalta már, hogy a kézen található körmök - a lábéhoz képest - gyakrabban szorulnak némi beavatkozásra. A jelenség oka pedig egyszerre egyszerű és érdekes. Állítólag azok a körmök, melyek szabadon vannak gyorsabban is nőnek. Sőt, ha hihetünk körömszakértő barátainknak még az író és nem író kezünk körmei között is van némi különbség. A kézköröm növésének átlagsebesség: 0.25 cm/hó.

Horkol, mint egy pneumatikus fúró:

60 éves korára a férfiak 60, a nőknek kb. 40% - a horkol. Átlagosan 60 decibelen boldogítjuk a mellettünk pihenni próbáló párunkat, de extrémebb esetekben az általunk kibocsájtott zaj elérheti a 70 vagy akár a 80 decibelt is. És csak hogy legyen némi viszonyítási alapunk, 80 decibel egy betonba hatoló pneumatikus fúró hangerejének felel meg, míg 85 decibel felett már komolyan fennáll a halláskárosodás veszélye is.